Hlavní obsah

Chválený kriminalista končí u policie, vaz mu zlomila službička pro známého

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Slibně rozjetá služební kariéra klatovského kriminalisty Ondřeje Olšana (36) čtvrtečním rozhodnutím Krajského soudu v Plzni skončila. Neuspěl totiž s odvoláním proti rozsudku Okresního soudu v Klatovech, který ho uznal vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele. U policie tak musí skončit.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kriminalista Ondřej Olšan před soudem

Článek

Olšanovi, kterého si jeho nadřízení po pracovní stránce nemohli vynachválit, zlomila vaz službička pro známého. Poskytl mu falešné alibi, aby ho vyvinil z dopravního přestupku.

„Odvolací soud potvrdil rozhodnutí okresního soudu o vině, ale změnil původní podmíněný trest odnětí svobody na peněžitý trest ve výši 30 tisíc korun,“ sdělil mluvčí krajského soudu David Unger.

Soudy se shodly v tom, že si Olšan musel být vědom toho, že jedná v rozporu se svým služebním postavením, čímž ohrozil důvěru v policejní sbor.

Podle obžaloby vystavil policista potvrzení podnikateli Pavlovi Nejdlovi, ve kterém nepravdivě deklaroval, že se v době spáchání přestupku nacházel na úředním jednání s orgány policie. Papír s kulatým razítkem pak Nejdl použil jako alibi při obhajobě ve správním řízení.

Měl být na akci policie

Případ začal v srpnu 2013, kdy Nejdl se svým luxusním Audi A7 zaparkoval v Plánické ulici v Klatovech na zákazu zastavení. Když na místo přijela hlídka městské policie, vrátil se k vozidlu a strážníkům řekl, že není řidičem. Poté, co strážníci místo opustili, odmontoval registrační značky a odjel. Později si Nejdla předvolali na přestupkovou komisi.

„Řešil jsem ho kvůli tomu, že měl řídit vozidlo bez registračních značek. Na základě výpovědi strážníků a fotek z městského kamerového systému jsem došel k závěru, že je vinen. On na to reagoval tím, že vozidlo řídit nemohl, protože byl na policejní akci. Tak jsem ho vyzval, aby to doložil. Přinesl potvrzení od policie, že se v té době účastnil úředního úkonu,“ uvedl před soudem Milan Prchlík z odboru dopravy Městského úřadu v Klatovech.

Olšan u soudu tvrdil, že Nejdl s ním byl přítomen prohlídce obytného vozidla v Otíně, které vlastní Nejdlův známý, a které mělo údajně pocházet z trestné činnosti.

„Žádnou prohlídku vozidla v inkriminovanou dobu policista za účasti Nejdla neprovedl. Pokud tvrdí, že ano, pak to udělal nad rámec svých služebních povinností, bez vědomí nadřízených a bez toho, aby tento úkon zanesl do elektronického informačního systému policie, což je jeho povinností,“ vysvětlil klatovský soudce Jaromír Veselý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám