Hlavní obsah

Odmítám, že jsem spáchal trestný čin, řekl soudu trenér Růžička a odešel

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Kapitán zlatého olympijského hokejového týmu z Nagana a trenér extraligových Pirátů Chomutov Vladimír Růžička (53) stanul ve čtvrtek před Obvodním soudem pro Prahu 10. Čelí obžalobě ze zpronevěry půl miliónu korun. Ty dostal nadvakrát od podnikatele Miroslava Palaščáka, údajně jako sponzorský dar pro Slavii Praha, podle obžaloby si je ale chtěl nechat pro sebe. Růžička u soudu odmítl, že by spáchal nějaký trestný čin. Proces byl odročen na konec září.

BEZ KOMENTÁŘE: Trenér Růžička v srpnu před soudem. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Odmítám to jednání, že jsem spáchal trestný čin,“ prohlásil Růžička tiše. „Přijal jsem od Palaščáka dvakrát 250 tisíc. Palaščák měl dodat věci papírově, ty věci nedorazily. Když to mělo trvat déle, tak jsem dobrovolně poslal na jeho účet pět set tisíc, nic mi neurgoval,“ přednesl své vyjádření trenér a dále nevypovídal.

Dvojice jeho advokátů poté požádala soudce Tomea Frankiče o pokračování v projednávání kauzy v Růžičkově nepřítomnosti. Soudce Frankič jim vyhověl a Růžička s přítelkyní soudní síň opustili.

Palaščák ke čtvrtečnímu soudu nepřišel.

Růžička podle státní zástupkyně Lucie Písecké přišel v roce 2012 za Palaščákem, jehož syn hrál ve Slavii, kterou v té době trénoval, s nabídkou, že pokud dá klubu sponzorský dar ve výši 250 tisíc korun, o syna se mu postará a bude hrát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obvodní soud pro Prahu 10 začal 11. srpna 2016 projednávat trestní kauzu hokejového trenéra Vladimíra Růžičky, který čelí obžalobě ze zpronevěry.

Palaščák s nabídkou souhlasil a požádal o vyhotovení faktury, na což mu mělo být řečeno, že „se to tak nedělá“. Palaščák nicméně peníze v květnu 2012 přinesl Růžičkovi do kanceláře. Následně bylo Palaščákovi nabídnuto, že jeho syn může jít hrát do prvoligového Mostu. S tím ale nesouhlasil, raději ho chtěl mít v Berouně. Růžička měl Palaščákovi také říci, že peníze se použijí na šatny a posilovnu na stadiónu. Funkcionáři ze Slavie vyšetřovatelům tvrdili, že o penězích nevěděli.

Pseudokauza a vyděračské video

Pět současných i bývalých slávistických funkcionářů ve čtvrtek u soudu vypovídali jako svědci.

Jediným, který o nějakých penězích od Palaščáka věděl, byl někdejší předseda představenstva Tomáš Kotouč. „Pan Růžička mi oznámil, že Slavie dostala nebo měla dostat cosi od Palaščáka. Já to vzal na vědomí a připomenul mu, že na to musí být reklamní nebo darovací smlouva,“ prohlásil Kotouč.

Podle něj šlo z hlediska rozpočtu o bagatelní částku, protože Slavie dostávala od sponzorů kolem sta miliónů korun ročně. „Bylo to zanedbatelné se tím zabývat,“ dodal Kotouč, který celý případ označil za pseudokauzu a nahrávku schůzky Palaščáka s Růžičkou za vyděračské video.

Současný majitel Slavie Vladimír Pitter, stejně jako většina ostatních svědků, uvedl, že ani o jedněch 250 tisících nic neví. „Není mi známo, že by něco takového mohlo proběhnout ve vztahu ke Slavii,“ řekl Pitter.

Pokud by se tam poflakovala taková částka, tak bych o tom zcela nepochybně věděl
bývalý člen představenstva Richard Benýšek

Růžička se podle něj snažil napomáhat, jakožto známá osoba, spojená se Slavií, při shánění sponzorů. Sám ale smlouvy uzavírat nemohl, maximálně je mohl předjednat. „Pokud by ty peníze převzal, tak tam byla kompetentní osoba, odpovědná za evidenci pokladny a ta by to zanesla do účetnictví,“ vysvětlil Pitter.

Bývalý člen představenstva Richard Benýšek dodal, že povinnost účtovat byla jednoznačná, kvůli zákonu o dani z příjmu se podle něj ve firmách takové věci svědomitě hlídají. Ani on neměl o Palaščákových penězích ponětí. „V té době (v roce 2012) klub neměl peněz nazbyt. Pokud by se tam poflakovala taková částka, tak bych o tom zcela nepochybně věděl,“ uvedl Benýšek.

Peníze od manželky

Po skončení sezóny přišel podle obžaloby Růžička za Palaščákem se stejnou nabídkou. V květnu 2013 podnikatel údajně předal Růžičkovi znovu 250 tisíc. O rok později si uvědomil, že nemá žádné potvrzení o předání peněz, a proto se s Růžičkou sešel a schůzku si nahrál na video.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obvodní soud pro Prahu 10 začal 11. srpna 2016 projednávat trestní kauzu hokejového trenéra Vladimíra Růžičky, který čelí obžalobě ze zpronevěry.

V listopadu 2014, tedy v době, kdy Růžička už ve Slavii nepůsobil, řekl Palaščák Růžičkovi, že pokud mu peníze do týdne nevrátí, obrátí se na svého právníka. Po třech dnech mu přišlo 500 tisíc z účtu Růžičkovy manželky.

Růžička už nějakou dobu celou kauzu odmítá komentovat, v minulosti vinu ale popřel. „Nikdy jsem nepřijal jakoukoli finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoli hráče,“ řekl už dříve.

V případě prokázání viny mu hrozí jeden rok až pět let vězení nebo peněžitý trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám