Hlavní obsah

Ústečtí strážníci chtějí zamezit prodeji alkoholu opilým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecká městská policie spustila kontroly večerek a dalších malých obchodů, kde především lidé bez domova kupují alkohol. V krajském městě se v posledních dnech množí případy bezdomovců, kteří jsou natolik opilí, že téměř upadají do bezvědomí a strážníci jim musí volat záchrannou službu, řekl zástupce ředitele městské policie Jan Novotný. Obchodníkům, kteří prodají alkohol už opilým lidem, hrozí v krajním případě i zastavení prodeje.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Strážníci podle Novotného řeší případy namol opilých, pomočených a pokálených lidí prakticky denně. V posledním týdnu se situace ještě výrazně zhoršila. "Strážníci opakovaně narazili na natolik opilého bezdomovce, že na místo museli zavolat záchrannou službu. Ta si tyto lidi odváží do nemocnice na vyšetření," řekl ČTK Novotný.

Podle strážníků se bezdomovci nejčastěji opíjejí u malých krámků a večerek. Proti nim teď chce městská policie zasáhnout. "Budou prováděny kontroly večerek, kde se tito lidé opíjejí a kde by ze zákona nemělo docházet k prodeji tomu, kdo už je pod vlivem alkoholu. Spíše než opilce tedy budeme kontrolovat prodejce," řekl Novotný. Provozovatelům obchodů hrozí za prodej alkoholu opilým sankce. "Po zadokumentování předáváme případy přestupkové komisi, která má možnost i zastavit prodej," dodal Novotný.

V Ústeckém kraji chybí už 15 let protialkoholní záchytná stanice, stovky opilých lidí tak končí v nemocnicích. Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry jich jen v největším zdravotnickém zařízení v kraji, v ústecké Masarykově nemocnici, loni skončilo 750.

"Velmi často jsou pouze opilí, ale personál se o ně musí postarat. Tito opilci jsou bohužel často agresivní. Vyžadují proto přítomnost více lidí, a často tak doslova blokují zdravotnický personál při jejich práci zaměřené primárně na skutečné pacienty," řekl ČTK už dříve Vondra. Kvůli agresivitě opilců prochází zdravotnický personál i školením sebeobrany. V krajních případech zasahují i strážníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám