Hlavní obsah

Policie stíhá další dva podezřelé v kauze korupce v liberecké nemocnici

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Policie začala stíhat další dvě osoby v kauze ředitele Krajské nemocnice Liberec (KNL) Luďka Nečesaného. Údajně má jít o lidi ze zdravotnických firem, kteří měli řediteli Nečesanému poskytnout úplatek.

Foto: Právo

Luděk Nečesaný na archivním snímku

Článek

„Nově jsme zahájili trestní stíhání dalších dvou osob, jejich jednání je kvalifikováno jako zločin podplacení,“ řekl novinářům dozorující státní zástupce Lukáš Otipka. Hrozí jim až šest let vězení. Na posun v případu upozornily v úterý lidovky.cz.

Sám Nečesaný je kvůli korupci stíhán od loňského června v souvislosti s údajným předražením zdravotnických zakázek za vybavení kardiocentra a traumacentra v liberecké nemocnici za 239 miliónů korun. K tomu mělo dojít v letech 2008 až 2009.

Modernizace oddělení měla být předražena o 24 miliónů. Kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti začala tehdy spolu s ním stíhat policie i jeho manželku Šárku.

„V kauze obvinění mě a mé manželky probíhá cca 14 měsíců vyšetřování. Bylo poskytnuto obrovské množství vyžádaných materiálů a svědectví. Z mého pohledu bych očekával na základě zjištěných skutečností zrušení obvinění a omluvu za trestní stíhání, ale opak je pravdou,“ řekl Novinkám Luděk Nečesaný a dodal, že o stíhání dalších dvou osob se dozvěděl od novinářů.

„Ale to mě nepřekvapuje. I o svém obvinění jsem se dozvěděl při domovní prohlídce a současně z medií,“ poznamenal.

Měli upřednostnit firmy

V kauze už podle něho nejde o předražení nákupu zdravotnické techniky z Evropské unie, ale zejména o to, že měl získat úplatky od dodavatelů zdravotnických materiálů do KNL.

V obvinění se uvádí, že se dotčení v přesně nezjištěné době a na přesně nezjištěném místě dohodli s MUDr. Nečesaným jako osobou oprávněnou rozhodovat o obchodní politice nemocnice Liberec.

Úplatek mu měli předat za to, že z titulu své funkce umožnil, aby dané společnosti dodávaly své zboží formou dodávek do konsignačních skladů a tak zvýhodnil tyto firmy před jinými dodavatelskými subjekty.

„Analýzou výhodnosti cen u těchto společností vyžádanou policií byla jednoznačně konstatována výhodnost a standardnost dodávek daného materiálu a daných společností. Zároveň v každé produktové skupině bylo uzavřeno několik zcela obdobných smluv s jinými dodavateli, většinou za finančně horších podmínek. Nerozumím tedy tomu, čím jsem tyto společnosti měl zvýhodnit a jak jsem reálně ovlivnil jejich obchodní obrat v nemocnici,“ ptá se Nečesaný.

Soudí jeho syna

„Možná vzhledem k dlouhé době stíhání mé osoby vedoucí do ztracena byl zapotřebí nějaký nový impulz pro jeho udržitelnost. Očekávám, že se firmy a jejich představitelé, kteří byli obviněni, velmi ostře ohradí proti těmto výmyslům,“ dodal.

Obvinění se má týkat statutárních zástupců dvou ze čtyř společností, spolupracujících s firmou Sarmed, Nečesaného manželky Šárky.

Rozšíření okruhu obviněných osob přichází v době, kdy se k rozhodnutí blíží soudní pře jeho syna Lukáše, obžalovaného z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích v Podkrkonoší. Luděk Nečesaný věří v nevinu svého syna a ostře kritizuje postup policie i soudů. [celá zpráva]

„To, jak tato kauza souvisí s kauzou mého syna, nechám na posouzení každého samostatně. Většinou se další kroky v mediích stran této „pseudokauzy“ objevují současně s dalšími fázemi soudu s naším synem. Ale třeba je to náhoda,“ dodal Luděk Nečesaný.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečesaný zůstává šéfem liberecké nemocnice

Luděk Nečesaný, který byl v minulých dnech obviněn z korupce, zůstává ředitelem Krajské nemocnice Liberec (KNL). V pátek o tom na mimořádném zasedání rozhodla...

Výběr článků

Načítám