Hlavní obsah

Útočnice z pražského Teska údajně chtěla ochutnat lidské maso

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vražedkyně Michelle S. (33), která v obchodním centru na pražském Andělu ubodala zákaznici, věděla, že bude zabíjet. Prosila o chráněné bydlení. S tužbami ochutnat lidské maso se netajila. Své trauma si prý nesla z dětství, kdy byla podle svých slov znásilňována. Tvrdí to žena, která s ní byla hospitalizována v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

Foto: Facebook

Postupem let se měnil vzhled vražedkyně i jméno, které už letos na sociální síti používala v neurčitém rodu, jak tomu bývá u transsexuálů.

Článek

Obětí vražedkyně se stala ve středu 20. července zákaznice (54) Teska v nákupním centru Nový Smíchov, kterou ubodala nožem. Ten si vzala z police s kuchyňským příslušenstvím.

Čtrnáct dní předtím zaútočila Michelle poprvé v kavárně na pražském Újezdě, kde se pokusila uškrtit mladou ženu na toaletě tričkem. Její oběť se naštěstí dokázala ubránit.

Policie sice přijela, útočnici ale předala do rukou záchranářů. Ti ji převezli k hospitalizaci do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, odkud po dvou týdnech odešla. Po pár hodinách vraždila.

Šel z ní strach

„K nám na pavilón 23 se dostala až druhý týden. Šel z ní strach, všichni se jí báli, ale já jsem se snažila to nedat najevo. A tak se mnou sem tam mluvila. Říkala, že má sadistické a sexuálně násilné sklony a je lesba. Doslova řekla, že chce žrát lidské vnitřnosti. Vím, že i některé ženské sexuálně obtěžovala,“ svěřila se deníku Právo žena pod podmínkou zachování anonymity.

„Říkala, že měla blbý dětství. Vyrůstala v dětském domově. Tedy až potom, co šla z rodiny, kde ji nevlastní otec znásilňoval. Těžko říct, jestli si to nevymýšlela, ale z toho traumatu měly pramenit její tužby, které ji začaly ovládat,“ tlumočila bývalá pacientka nemocnice vyprávění ženy.

Chtěla zůstat pod zámkem. Věděla, že jinak někomu ublíží
pacientka bohnické léčebny

Útočnice je nyní ve vazbě a za vraždu jí hrozí 10 až 18 let ve vězení. Částečně se jí tak vyplní i to, o co žádala v nemocnici.

„Chtěla zůstat pod zámkem. Věděla, že jinak někomu ublíží. Vím, že od lékařů žádala i ochranné bydlení. Dříve bydlela na ubytovně ve Vysočanech. Ale tam se asi vracet nechtěla. Vím, že tam měla problémy s Romy, od kterých dokonce dostala přes hubu a bála se jich,“ potvrdila pacientka, že vražedkyni tížila obava z vlastních činů i bytová situace.

Podle ředitele bohnické psychiatrie Martina Hollého však o ochranném bydlení či detenci nelze jednoduše rozhodnout. A to ani v případě, kdy je pacientka prokazatelně agresivní.

„Jsou dvě možnosti – buď detence, nebo chráněné bydlení. Ovšem detence je nařízena lidem, kteří spáchají trestný čin a jejich diagnóza hovoří o nízké příčetnosti či nepříčetnosti. Je to v podstatě ochranné opatření u lidí, u nichž se nedá předpokládat spolupráce při léčbě. Do té se nelze přihlásit,“ vysvětlit Hollý.

„Chráněné bydlení je sociální služba. Navazuje na psychiatrickou péči, většinou u pacientů stižených schizofrenií nebo bipolární osobností. Nicméně je to proces, do kterého je zapojeno několik institucí a zajišťován je u nás převážně neziskovými organizacemi,“ dodal.

„Toto bydlení lze individuálně vyjednat, i když pacient přímo netrpí některou z vážných duševních poruch, ale jak jsem řekl, je to proces a trvá to,“ zdůraznil ředitel nemocnice s tím, že nemůže konkrétně komentovat, jak postupovali v případě bývalé pacientky, která vraždila v nákupním centru.

Kontrolují postup lékařů i policistů

Celý případ teď prochází kontrolami lékařských i policejních institucí.

„Celý náš tým pokračuje ve vyšetřování, které jsme hned po tragickém incidentu zahájili. Veškeré naše kroky znovu podrobně probíráme. Stejně tak činí i kontrolní tým z ministerstva zdravotnictví, jehož členové si tu už byli pro dokumentaci. Vím, že to řeší i policie,“ uvedl ředitel nemocnice Hollý.

„Přece jen po prvním útoku nám tuto pacientku přivezla záchranná služba pouze s tím, že u ní byla provedena zkouška na přítomnost alkoholu, ale jakoukoli zásadní informaci o tom, proč ji přivezli, jsme neobdrželi,“ dodal, a připomněl tak, že ani v době plánování propuštění pacientky lékaři z nemocnice neměli informace o jakémkoli vyšetřování týkajícím se útoku této ženy na kohokoli.

Zda policisté, které přivolala obsluha 5. července do kavárny a oni pouze zprostředkovali převoz do psychiatrické nemocnice, nechybovali, nyní zjišťuje od minulého týdne jejich kontrolní komise.

„Žádný závěr v tuto chvíli od kontrolního orgánu nemáme. Bude to určitě nějakou dobu trvat, protože v tomto případě je nutné prověřit i vzájemnou komunikaci mezi policií a záchranáři a další spojitosti,“ řekla Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám