Hlavní obsah

Bývalý voják, který ubodal kolegu v továrně v Brodě, byl nepříčetný

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Bývalý voják, který letos v únoru zaútočil nožem na svého kolegu v textilní továrně v Havlíčkově Brodě, nepůjde do vězení. Podle odborníků trpí schizofrenií, a soud mu proto nařídil ústavní léčbu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodla jsem o zastavení trestního stíhání pro nepříčetnost. Znalci konstatovali, že rozpoznávací i ovládací schopnosti obviněného byly v době činu zcela vymizelé,“ potvrdila Právu královéhradecká krajská státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Krajský soud v Hradci Králové následně uložil Vlastislavu R. ochranné psychiatrické léčení v ústavní formě. „Tato forma léčení mu byla uložena z toho důvodu, neboť obviněný není pro nepříčetnost trestně odpovědný za čin jinak trestný a jeho pobyt na svobodě je nebezpečný,“ informovala Iva Matušková z tiskového oddělení příslušného soudu.

Muž s léčbou souhlasil, ale podal stížnost, spis proto míří k Vrchnímu soudu v Praze. O dalším postupu se v případě, kdy soud nařídí ústavní léčbu, rozhoduje po dvou letech, o průběh nařízené léčby se ale soud zajímá i v polovině tohoto období.

Jezdil na mise

Brutální vražda 21letého skladníka vyděsila zaměstnance textilní továrny v Havlíčkově Brodě letos 5. února nad ránem. Z vraždy byl obviněn 44letý voják, bývalý příslušník zahraničních misí, který byl ve firmě zaměstnán teprve krátce.

Zadržet se ho do místa bydliště vydala s ohledem na okolnosti zásahová jednotka, akce však proběhla v relativním klidu. Jak tehdy informoval šéf vysočinské kriminálky Pavel Kubiš, muž se dokonce předtím byl nechat ošetřit s drobnějším poraněním v jihlavské nemocnici.

Tvrdí, že si na čin, během kterého zasadil nešťastné oběti desítky ran nožem, nepamatuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám