Hlavní obsah

Muž připravil stát o 145 miliónů, soud mu potvrdil sedm let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedm let si podle pátečního pravomocného rozsudku odsedí Polák Adam Filus. V letech 2013 a 2014 nezaplatil daně za víc než sedmdesát tun tabáku, který v ČR prodával. Vrchní soud v Praze částečně zamítl jako nedůvodné Filusovo odvolání, zrušil mu pouze uložený trest vyhoštění. Filus se hájil mezerou v zákoně, prodávané tabákové listy podle něj nepodléhaly spotřební dani.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Polák Adam Filus (vlevo) na chodbě královéhradeckého soudu. (archivní foto)

Článek

Filus dovážel v letech 2013 a 2014 do ČR tabák především z Polska a Bulharska. U víc než sedmdesáti tun částečně odřapíkovaného tabáku zkrátil daň, když tabákové listy přesypával do menších pytlů, listy načechral, případně zvlhčil a jako hnojivo je rozvážel do svých obchodů. Prodával je pak za 790 korun za kilo, opět jako hnojivo.

Zákazníci si ale přímo v prodejně za desetikorunový poplatek tabákové listy mohli nařezat na řezačce podle přiložených instrukcí.

Filus pak nezaplatil ani spotřební daň z tabákových výrobků ani DPH. Čímž státu způsobil škodu 145 miliónů korun. Vyšetřovatelům tvrdil, že postupoval podle zákona, že prodával pouze tabákové listy a že se necítí vinen.

Samotné řezání bylo převedeno na zákazníky, protože jinak by ten tabák nemohli (prodejci) prodat
Marcel Ječný, soudce

S tím ale odvolací soud nesouhlasil a dal za pravdu Krajskému soudu v Hradci Králové, který loni v říjnu poslal Filuse na sedm let do vězení.

„Celá ta akce byla velmi chytře vymyšlena. Samotné řezání bylo převedeno na zákazníky, protože jinak by ten tabák nemohli (prodejci) prodat,“ uvedl v pátek předseda odvolacího senátu Marcel Ječný.

„Nelze dojít k jinému závěru, než že zde došlo k prodeji tabáku určenému ke kouření. Panu obžalovanému šlo nikoliv o prodej hnojiva ale skutečně tabáku ke kouření,“ dodal soudce.

Odvolací soud Filusovi pouze zrušil současně uložený trest vyhoštění na pět let, protože k němu nebyly dány závažné podmínky.

Mezera v zákoně?

Podle svého obhájce Františka Výmoly Filus využil mezery v zákoně. „Podstata celé věci je posouzení právní, zda tím, že jsou tabákové listy váženy a dávány do pytlíku, dochází k jejich úpravě, tedy zda tím podléhají spotřební dani,“ uvedl v pátek Výmola.

„Je zde určitá právní nejistota, zda lze podřadit nebo nelze podřadit tabákové listy pod paragraf 101 (zákona o spotřební dani),“ dodal a žádal pro svého klienta zproštění obžaloby.

Výmola argumentoval i tím, že Nejvyšší správní soud v tomto ohledu nemá svůj právní názor a obrátil se na Evropský soud. Ten v této věci zatím ještě nerozhodl.

V prodejnách byla umístěna řezačka i s instrukcemi na úpravu tabákových listů, a bylo tedy jasné, že prodávaný tabák nebude užíván jako hnojivo nebo dekorace
státní zástupce

Podle státního zástupce byla prokázána subjektivní stránka trestného činu krácení spotřební daně. „(Filus) byl srozuměn s tím, že jde o výrobky podléhající spotřební daně,“ myslí si státní zástupce. Už jen proto, že byla v prodejnách umístěna řezačka i s instrukcemi na úpravu tabákových listů, a bylo tedy jasné, že prodávaný tabák nebude užíván jako hnojivo nebo dekorace.

Filus navíc podle něj převedl svůj byznys z Polska poté, co tam došlo k právní úpravě týkající se tabáku a tabákových výrobků. Státní zástupce nicméně dal soudu ke zvážení zda Filusovo odvolání zamítnout nebo případně počkat na názor Evropského soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám