Hlavní obsah

S drogami za volant? Dvě třetiny hříšníků dostanou řidičák zpátky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v červnu naboural zfetovaný řidič M. Š. v Kaznějově na Plzeňsku při divoké honičce s policisty jejich služební auto a tři z nich zranil. Kromě tříletého trestu vězení nesmí podle verdiktu soudu čtyři roky usednout za volant. Pokud ale po uplynutí zákazu požádá o vrácení řidičáku, má šanci ho dostat zpátky. Stačí, aby obstál v psychotestech, kterými ze zákona musí projít. Většina jemu podobných to dokázala.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Následky policejní honičky v Kaznějově na Plzeňsku

Článek

„Dopravně psychologické vyšetření úspěšně zvládnou dvě třetiny žadatelů o vrácení řidičského průkazu, kteří o něj přišli za řízení pod vlivem psychotropních látek,“ řekl Právu Karel Havlík, který patří mezi nejzkušenější dopravní psychology v republice.

Podle jeho mínění je úkolem psychologa u těchto průšvihářů především rozlišit, jestli mají sklony k drogové závislosti, nebo se jedná pouze o občasného konzumenta.

„Snažím se hlavně zjistit, zda se z prohřešku dostatečně poučili, jsou schopni nápravy, aby to už napříště neudělali. Podstata toho, aby jim mohl být řidičák vrácen, je eliminovat recidivu,“ pokračoval Havlík s tím, že vyšetření nejsou vůbec jednoduchá.

Marihuana zpožďuje reakce, při jízdě řidič ztrácí orientaci.
psycholog

„Všichni se tady dušují, že už jsou čistí. Je zapotřebí provést skutečně důkladné testy. Pro nás to je velká zodpovědnost, bereme na sebe velké riziko, když takového člověka pustíme zpátky na silnici,“ vysvětlil psycholog.

Zkušební doba

Ledacos napoví už první vzhled a vystupování. „Někteří žadatelé přijdou na vyšetření pozdě nebo vůbec, aniž by se omluvili. Polovina jich má vyholenou hlavu, potetované tělo a jsou ověnčeni mohutnými řetězy. Svoje prohřešky bagatelizují a je jim úplně lhostejné, co si o nich druzí lidé myslí,“ uvedl dále Havlík.

V případě kladného doporučení k navrácení řidičáku se psychologové i trochu jistí. „Souhlas většinou dáváme na zkušební dobu roku nebo dvou. Pokud se recidivy nedopustí, přijde znovu na kontrolní vyšetření a řidičák se mu vrátí bez omezení. Naopak při opětovném přistižení má utrum,“ zdůraznil Havlík.

Nesledují provoz

Zamítavé rozhodnutí psychologa mohou nechat žadatelé přezkoumat komisí ministerstva dopravy. Z průzkumu, který Havlík zpracoval, vyplývá, že pod vlivem psychotropních látek řídí převážně muži ve věku od 20 do 28 let. U třetiny z nich jim byl odebrán řidičák opakovaně. Nejčastější drogou je marihuana a pervitin.

„Marihuana zpožďuje reakce, při jízdě řidič ztrácí orientaci, může snadno přehlédnout značky, červenou nebo nečekaně přišlápnout plynový pedál. V pokusech na trenažérech se prokázala zhoršená schopnost řídit až 24 hodin po vykouření jedné cigarety konopí,“ vypočetl psycholog.

Na druhou stranu pervitin má zase obrácené účinky a řidiči vlije do žil závodnickou krev. „Dostává sklon k agresivní jízdě, riskování a přeceňování vlastních schopností. Po odeznění účinků drogy ale rychle přichází únava a hrozí mikrospánek za volantem,“ uzavřel Havlík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám