Hlavní obsah

Soud definitivně osvobodil muže z pokusu o dvě vraždy. Byl prý v patické opilosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soud ve středu definitivně osvobodil Uzbeka Chusana Bobajeva, který se podle obžaloby před třemi lety pokusil o dvojnásobnou vraždu v Praze na Žižkově. Rozhodnutí pražského vrchního soudu je pravomocné. Muž se podle soudu nacházel v „patické opilosti”, a byl tudíž nepříčetný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby zaútočil muž tádžické národnosti na své dva známé 5. února 2013 v bytě v Biskupcově ulici. Prvního napadl poté, co jeden z mužů odešel koupit cigarety a druhý útočníka nabádal, aby už nepil. Bobajev ho pobodal. Přestal, až když se napadený nehýbal.

Když se druhý muž vrátil z nákupu, napadl Bobajev i jeho, druhému muži se ale podařilo utéct. Útočník poté byt opustil a prvního napadeného tam nechal, našli ho sousedé. Život mu zachránila operace.

Podle pražského městského soudu nebylo pochyb, že čin spáchal. Muže však zprostil obžaloby na základě znaleckého posudku, podle něhož byl v době útoku nepříčetný, protože se nacházel ve stavu patické opilosti.

Patická opilost
Jde o poměrně vzácnou reakci na alkohol. Může vzniknout i větším, ale i při malém  zkonzumovaném množství, vyskytuje se ale i u alkoholiků. Postižený člověk nevnímá realitu, chová se paranoidně nebo násilně, trpí bludy. Nemusí však nutně jevit jiné známky opilosti. Když stav skončí, nic si z něj nepamatuje.

Jeden posudek stačil

Rozhodnutí se u odvolacího soudu snažili zvrátit státní zástupci, podle kterých nelze rozhodnout na základě jednoho posudku. Odvolací soud ale jejich návrh zamítl jako nedůvodný. Předseda senátu Jiří Lněnička při zdůvodnění rozsudku zmínil, že byl cizinec ve stavu, o kterém nemohl předpokládat, že nastane.

„Shodujeme se s tím, znalecký posudek byl velmi fundovaný a je rozhodujícím důkazem o příčetnosti či nepříčetnosti obžalovaného," uvedl Lněnička. Podle soudu není potřeba rozšiřovat dokazování a případ vracet k novému projednání.

Bobajevovi hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám