Hlavní obsah

Hasiči začali na Brněnsku vyklízet dům plný chemikálií, evakuace lidí nehrozí

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči a specializovaná firma začali v pátek časně ráno vyklízet dům v Nedvědici na Tišnovsku, kde objevili přibližně čtyři tuny chemikálií. Evakuace okolí, o které mluvili ještě ve čtvrtek večer členové krizového štábu, se zatím podle informací Práva konat nebude. Vyklízení a odvážení chemikálií by mohly trvat i několik dní.

Hasiči v Nedvědici vyklízejí dům plný chemikálií. Archivní videoVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Máme na místě chemickou laboratoř a další jednotky. Bližší informace nemůžeme poskytovat,“ řekl přímo na místě mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle jednoho z místních pracoval muž, u kterého se chemikálie našly, jako chemický inženýr. „Asi si to nanosil domů z fabriky. Prý to tady dost smrdělo, jako kdyby tam něco vařil,“ prohlásil.

Samotná situace na místě je klidná. Policisté dům a jeho bezprostřední okolí obehnali páskou, uvnitř pracují hasiči, kteří vynášejí do kontejnerů nebezpečné látky.

Krajská rada vyhlásila stav nebezpečí

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) ve čtvrtek informoval o vyhlášení stavu nebezpečí. „Dostal jsem informace, že v Nedvědici se nachází 3,5 až 4 tuny nebezpečných chemických látek v soukromém objektu. Po prohlídce místa a po konzultaci s policií a HZS byla svolána mimořádná bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Ta vyhodnotila míru rizika a doporučila okamžité řešení včetně vyhlášení stavu nebezpečí. O situaci byli informováni předseda vlády, ministr vnitra a vyhlášen v lokalitě patnáctidenní stav nebezpečí,“ uvedl Hašek. [celá zpráva]

Foto: Petr Kozelka, Právo

V Nedvědici hasiči a specializovaná firma od rána vyklízejí dům.

Hasiči ve čtvrtek z místa odebrali 10 kilogramů radioaktivních solí, což byl ovšem podle náčelníka krajských hasičů Jiřího Pelikána jen zlomek toho, co se v objektu nachází.

K nálezu se přišlo po úmrtí člověka v rámci dědického řízení. Právě tento zesnulý muž zřejmě dlouhodobě shromažďoval množství nelegálních chemikálii s další nebezpečné látky.

Reklama

Výběr článků

Načítám