Hlavní obsah

Na Brněnsku se našly čtyři tuny chemikálií, hejtman vyhlásil stav nebezpečí

Právo, Novinky, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

V soukromém objektu v Nedvědici na Brněnsku byly ve čtvrtek nalezeny čtyři tuny nezajištěných chemikálií včetně radioaktivních solí. Zřejmě je tam shromáždil sběratel, přišlo se na to až po jeho smrti, když se řešilo dědictví. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) kvůli tomu vyhlásil v obci na 15 dnů stav nebezpečí.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Článek

Není vyloučeno, že z okolí objektu budou evakuováni lidé. V objektu, kde se chemikálie nachází, stále bydlí matka zesnulého muže.

Hasiči zatím neviděli vše, přesnější informace budou mít v pátek ráno, kdy začne likvidace chemikálií.

„Dostal jsem informace, že v Nedvědici se nachází 3,5 až 4 tuny nebezpečných chemických látek v soukromém objektu. Po prohlídce místa a po konzultaci s policií a HZS byla svolána mimořádná bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Ta vyhodnotila míru rizika a doporučila okamžité řešení včetně vyhlášení stavu nebezpečí. O situaci byli informováni předseda vlády, ministr vnitra a vyhlášen v lokalitě patnáctidenní stav nebezpečí,“ uvedl Hašek.

Situace je podle starosty obce Pavla Vejrosty poměrně dramatická, protože objekt, ve kterém se chemikálie shromažďovaly zřejmě několik let, stojí v bytové zástavbě.

Hasiči z místa odebrali 10 kilogramů radioaktivních solí, což je ovšem podle náčelníka krajských hasičů Jiřího Pelikána jen zlomek toho, co se v objektu nachází.

Řešili dědictví, našli chemikálie

Dům stojí v obydlené části městysu u hlavní příjezdové silnice od Tišnova. Stále tam bydlí matka člověka, který chemii nejspíš shromáždil.

"Budeme materiál postupně vynášet a likvidovat," řekl Pelikán.

K nálezu se přišlo po úmrtí člověka v rámci dědického řízení. Právě tento zesnulý muž zřejmě dlouhodobě shromažďoval množství nelegálních chemikálii s další nebezpečné látky.

Stav nebezpečí platí pro celou obec Nedvědice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám