Hlavní obsah

Za smrt důchodce půjdou mladistvé vražedkyně na sedm a půl roku do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvě dívky, které loni na útěku z výchovného ústavu společně se svou zletilou kamarádkou brutálně zavraždily seniora v pražských Letňanech, stráví ve vězení 7,5 roku. Tresty jim potvrdil Vrchní soud v Praze. Zamítl tak odvolání státní zástupkyně, která požadovala přísnější potrestání. Uvedl to mluvčí soudu Jan Fořt. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: David Zápal, Novinky

Dívky přicházející k soudu

Článek

Trojice dívek zaútočila na dvaasedmdesátiletého muže v jeho bytě loni v dubnu. Bylo jim tehdy 18, 17 a 16 let. Ačkoliv se na vraždě podílely stejnou měrou, dospělá Andrea Hrubá dostala výrazně vyšší trest – 15 let vězení. Mladistvým dívkám mohla justice uložit maximálně deset let odnětí svobody, ačkoliv na rozdíl od své starší kamarádky neprojevily nad činem žádnou lítost.

Pražský městský soud v únoru konstatoval, že letňanská vražda se vymyká drtivé většině obdobných trestných činů jak délkou útoku, tak i trýznivostí týrání oběti.

Dozorující státní zástupkyně Jana Murínová pokládala tresty pro mladistvé dívky za příliš nízké, a proto rozsudek napadla u vrchního soudu. Možnosti potrestání, které stanoví zákon o soudnictví ve věcech mládeže, pokládá žalobkyně dlouhodobě za příliš mírné. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Dívky přicházejí k souduVideo: David Zápal, Novinky

Dívky napadeného seniora nejprve kopaly a poté tloukly věcmi z jeho domácnosti – například dřevěným ramínkem nebo skleněnou mísou. Následně ho pobodaly nožem přineseným z kuchyně a udusily dekou.

Trojice vraždila v podstatě bezdůvodně a jen proto, že si s důchodcem nerozuměla. Do bytu se dívky dostaly díky tomu, že nejmladší z nich měla vztah se synem oběti. Ve vazbě později zjistila, že je těhotná.

Podle rozsudku se dívky kromě vraždy dopustily i obecného ohrožení. Při odchodu se totiž pokusily založit požár, aby zahladily stopy. Na zapálený hořák sporáku ale naházely tolik oblečení, že plamen zhasl a do bytu se začal šířit plyn.

Stejně vysoké tresty – tedy 7,5 roku – potvrdil nedávno vrchní soud i dvěma hochům, kteří loni u pardubického vlakového nádraží brutálně ubili bezdomovce. Mladíci muže mimo jiné mučili nůžkami nebo jeho vlastní holí. Pokud by byli plnoletí, hrozilo by jim až doživotí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám