Hlavní obsah

Za umučení bezdomovce dostala dvojice mladistvých sedm a půl roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dvojice sedmnáctiletých mladíků, kteří pro vlastní pobavení umučili pětapadesátiletého bezdomovce, si odsedí sedm a půl roku ve vězení. Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zamítl jejich odvolání a potvrdil tím rozsudek z loňského prosince.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Eskorta přivádí jednoho z obžalovaných mladíků k soudu (archivní snímek)

Článek

Hlavní líčení i odvolání probíhalo kvůli nízkému věku obou útočníků s vyloučením veřejnosti. Podle zákona nelze zveřejnit ani jejich jména a podobu. Zamítavé rozhodnutí sdělil novinářům mluvčí soudu Jan Fořt.

Mladíkům hrozilo za vraždu vzhledem k jejich nízkému věku maximálně desetileté vězení. Pokud by byli v době spáchání činu plnoletí, mohli by dostat až dvacet let odnětí svobody nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

K neobvykle brutálnímu a sadistickému útoku došlo loni počátkem srpna na autobusovém nádraží v Pardubicích. Na pětapadesátiletého muže, kterého si náhodně vybrali během návštěvy letního kina, několikrát vystřelili z plynové pistole, kopali do něj, mlátili ho boxerem, zapálili mu vlasy a nůžkami ho zranili v oblasti genitálií.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Policie přivádí obžalovaného mladíka

Mužovu francouzskou hůl mu vrazili do řitního otvoru a vlasy uhasili tím, že mu šlapali na hlavu. Oběť nakonec nechali v tratolišti krve a než se vrátili do kina, řekli kolemjdoucímu, že tam leží nějaký opilec, který asi potřebuje pomoc. Kolemjdoucí zavolal policii, ale umírajícímu už nebylo pomoci. Útok trval asi 30 minut.

Usmrtili pro pobavení

Královéhradecký soud mladým tyranům vyměřil loni v prosinci sedm a půl roku vězení. [celá zpráva]

„Napadli a usmrtili člověka pro pobavení s použitím mučících útrap vzdor pasivitě poškozeného,” uvedl v prosinci soudce krajského soudu Zdeněk Šulc.

„Jsou to bohužel kluci, kteří se i kvůli nestabilnímu rodinnému zázemí nakonec dopustili tohoto hrozného činu,“ poznamenal soudce.

Policie oba mladíky původně obvinila z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Později jejich čin překvalifikovala a navrhla obžalobu pro vraždu. Ke změně kvalifikace vedly kriminalisty zejména závěry znaleckých posudků z oboru soudního lékařství, psychiatrie a psychologie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám