Hlavní obsah

Soudy ani za čtyři roky nerozhodly, zda celníci brali od stánkařů úplatky

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Poprvé usedla trojice domažlických celníků na lavici obžalovaných v červnu 2012. Ani po čtyřech letech soudy nerozhodly, jestli brali úplatky. Spis si přehazují jako pingpongový míček.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní celníci u soudu. Zprava Ladislav Vogeltanz, Jan Malý a Ivan Praštil

Článek

Pro Jana Malého, Ivana Praštila a Ladislava Vogeltanze tohle martyrium bude pokračovat i po čtvrtečním jednání u plzeňského krajského soudu. Ten v rámci odvolacího řízení už po páté zrušil prvoinstanční rozsudek, podle kterého všichni tři spáchali trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a přijímání úplatku.

Zároveň nařídil Okresnímu soudu v Domažlicích, aby žalobu znovu projednal a rozhodl. Šance na konečný výsledek je tak v nedohlednu. Krajští soudci argumentují přitom stále týmž – dokazování není v takovém stavu, aby bylo možné bez pochybností rozhodnout o vině.

Nové výslechy svědků

„Některé svědky je třeba znovu předvolat, podrobněji je vyslechnout a odstranit některé rozpory v jejich původních výpovědích,“ naznačil soudce Pravoslav Polák představu odvolacího senátu. Podle něho je nutné doplnit i znalecké zkoumání audio-nahrávky, která má celníky z korupce usvědčovat.

Zboží přitom nezabavili a nechali ho dál na stáncích, za to inkasovali desítky tisíc korun
žalobce

Státní zástupce je přesvědčený, že celníci požadovali od prodejců na tržnici ve Folmavě různé finanční částky za přimhouření oka nad nelegálním prodejem padělků. Výběr peněz prezentovali jako pokutu za porušení předpisů.

„O kontrolách nesepsali žádný protokol a vyinkasované peníze si mezi sebou rozdělili. Zboží přitom nezabavili a nechali ho dál na stáncích, za to inkasovali desítky tisíc korun,“ uvedl žalobce.

Prý jde o odvetu stánkařů

Všichni tři obžalovaní tvrdili, že se ničeho takového nedopustili. Podle nich šlo ze strany stánkařů o odvetu za časté kontroly. Pokud udělovali pokuty za porušení předpisů, tak to podle Vogeltanze probíhalo tak, že provinilému prodejci za přítomnosti překladatele nejprve vysvětlili, čeho se dopustil.

„Jestliže souhlasil s pokutou a zaplatil ji na místě, dostal jako doklad útržky z bloků. Peníze jsme řádně vyúčtovali,“ uvedl.

Stánkaři ale tvrdili opak. „Přišel za mnou celník a řekl mi, že prodávám značkové věci a že za to musím zaplatit pokutu. Já jsem mu na to odpověděl, že mám u sebe jenom padesát eur. Řekl, že to stačí, a peníze si vzal. Zboží mi nechal, ale potvrzení o zaplacení pokuty jsem od něho nedostal,“ řekl vietnamský svědek.

Zaplať, nebo zboží sebereme!

„Máš tady padělky. Buď zaplatíš, nebo budu muset sepsat protokol a zboží ti sebereme,“ říká celník na nahrávce. Z té je dále patrné, že plagiáty nezabavil a s trhovcem, který „pokutu“ zaplatil, se loučí radou: „Dej si to někam, aby to nebylo na stánku.“

Anketa

Koupili jste někdy na tržnici padělek známé značky?
ano
50,4 %
ne
49,6 %
Celkem hlasovalo 252 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám