Hlavní obsah

Bývalý brněnský radní Kratochvíl je před soudem kvůli krácení daní

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bývalý radní a současný zastupitel Brna Tomáš Kratochvíl (zvolen za ANO) ve středu u městského soudu odmítl, že by v minulosti úmyslně krátil daň ze své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba ho viní z krácení daně v letech 2006, 2010 a 2011, státu tím měla vzniknout škoda 1,6 miliónu korun, za což mu hrozí až osm let vězení. Kratochvíl před soudem jakékoli pochybení odmítl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Kratochvíl se u soudu zpovídá z krácení daní.

Článek

„Uplatnil výdaje za pronájem reklamní plochy, přestože žádné takové služby nebyly provedeny, a fiktivní faktury zahrnul do účetní evidence a použil je tak ke snížení daňového základu,“ konstatoval státní zástupce s tím, že reklama měla být umístěna na autě závodníka Michala Pavlíka, což se ale prý nestalo.

Měl jsem dvě možnosti, a to zaplatit, nebo se soudit se státem. K soudu jsem nechtěl
obžalovaný

Podle Kratochvíla je obžaloba šokující. „Moje firma působí na trhu už 22 let a celou dobu investujeme do reklamy, propagace, sponzorujeme sportovní i charitativní akce. Pan Pavlík na mě působil jako korektní člověk s jasnou vizí, proto jsme spolupráci s ním zkusili, a v dalším roce se nám zvýšil obrat o 22 miliónů. Měl jsem pocit, že to funguje,“ hájil se Kratochvíl. Již dříve uvedl, že pokud reklama na závodním autě nebyla, byl on sám podveden.

Je stále zastupitelem

Někdejší radní upozornil, že když jej finanční úřad upozornil na nesrovnalosti, okamžitě spornou částku doplatil i s penále. „Měl jsem dvě možnosti, a to zaplatit, nebo se soudit se státem. K soudu jsem nechtěl, protože by to poškozovalo jméno firmy,“ upozornil.

Na magistrátu měl na starosti přípravu holdingu městských firem s miliardovým obratem. Po sporech uvnitř hnutí ANO byl ale vyloučen a na post radního rezignoval. Stále je ale ještě nezařazeným zastupitelem. Tohoto mandátu se nehodlá vzdát až do rozhodnutí soudu. Jednání bylo ve středu odročeno na konec června za účelem výslechu dalších svědků a znalce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám