Hlavní obsah

Muž, který polil dívku horkou vodou, si odsedí tři a půl roku

Novinky, bad
Praha

Dvaatřicetiletý Radek Lipan, který loni v létě na pražském sídlišti polil jednu dívku horkou vodou a další se pokusil opařit, si za své nezvyklé způsoby odsedí tři a půl roku. S definitivní platností o tom v úterý rozhodl odvolací senát pražského městského soudu. Lipan si může pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Své činy zdůvodňoval tím, že se chtěl seznámit.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Radek Lipan před odvolacím soudem

Článek

Odvolací soud pouze poupravil dubnový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5, když Lipana uznal vinným – kromě pokusu o těžké ublížení na zdraví – pouze jedním přečinem výtržnictví. Trest ale ponechal stejný.

Lipan si podal odvolání proto, že prvoinstanční soud údajně domýšlel, co by se stalo, kdyby nepolil horkou vodou jedné dívce záda, ale obličej. „Nelze říci, jak by se obžalovaný zachoval, kdyby se k němu otočila čelem,“ prohlásil Lipanův obhájce Hynek Navrátil.

Soud prý také nevzal na zřetel, že se druhá napadená žena obrátila na policii až poté, co o případu informovala média. „Mělo být vzato v potaz, že pachatele popisovala až poté, kdy by celý případ medializován, a jeho popis mohla načerpat v rámci mediálních sdělení. To měl soud vzít na zřetel,“ dodal Navrátil. Obě tyto námitky ale soud zamítl.

Podle Navrátila se navíc Lipan od dětství léčil s lehkou mozkovou dysfunkcí, také známou jako ADHD. „Pan obžalovaný není v takové stavu, aby nevěděl, že když na někoho chrstne vřelou vodu, tak ho může zranit,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Tomáš Stuchlík.

Chtěl se seznámit

Lipan na ženy podle obžaloby útočil s konvicí vařící vody v ruce loni koncem srpna na pražském sídlišti Velká Ohrada.

Před útoky údajně doma přemítal, jak se seznámit s novými lidmi. A vybral si opravdu nevšední způsob – uvařil v konvici vodu a vyšel s ní ven na ulici. Tam zezadu přistoupil k náhodné kolemjdoucí ženě a vodu o teplotě minimálně 70 až 80 stupňů Celsia na ni chrstl. Na vysvětlenou posléze Lipan prohlásil, že „pár holek už prý na něj bylo ostrých, no tak on taky“. Chtěl tím prý na sebe upoutat pozornost, což se mu přirozeně podařilo.

Jedna dívka se zachránila útěkem do domu. Její matka zavolala záchranku a dívka byla s popáleninami odvezena do nemocnice, odkud ji ještě týž den propustili. Opařená záda si musela léčit více než týden a ještě dnes, v podstatě po půl roce, má na zádech jizvy. Má prý obecně strach z mužů a nerada chodí sama.

Nenechal se odradit, voda vystydla

Lipan se prvním nezdařeným pokusem o seznámení nenechal odradit a asi o sto padesát metrů dále přistoupil k další ženě, řekl jí „pardon“ a zepředu na ni chrstl zbytek vody. Ta ale mezitím stačila naštěstí pro druhou napadenou vystydnout. Žena si tak z útoku odnesla „pouze“ šok a mokré oblečení. Lipan se pak prý jen zasmál a utekl.

Podle znalců netrpí Lipan, který pracoval jako traťový dělník u pražského dopravního podniku, žádnou sexuální deviací a uvědomoval si, že svým konáním může ženám ublížit.

Za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví hrozilo Lipanovi i deset let ve vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám