Hlavní obsah

Za falešné alibi pro známého dostal chválený kriminalista podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Klatovský kriminalista Ondřej Olšan (35) byl podle nadřízených dobrým policistou. Jenže jeho slibně rozjetá policejní kariéra je zřejmě u konce. Okresní soud v Klatovech ho v úterý potrestal za zneužití pravomoci úřední osoby. Podle státní zástupkyně poskytl falešné alibi podnikateli Pavlu Nejdlovi, aby mu tím pomohl vyhnout se postihu za dopravní přestupek.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kriminalista Ondřej Olšan před soudem

Článek

„Uložil jsem obžalovanému trest dva měsíce odnětí svobody s podmíněným odkladem na jeden rok,“ řekl Právu samosoudce Jaromír Veselý. Verdikt není pravomocný, Olšan se na místě odvolal.

Podle odůvodnění rozsudku si byl obžalovaný vědom toho, že jedná v rozporu se svým služebním postavením, čímž ohrozil důvěru v policejní sbor.

Olšan vystavil Nejdlovi potvrzení, ve kterém nepravdivě deklaroval, že se v době spáchání přestupku nacházel na úředním jednání s orgány policie. Papír s kulatým razítkem pak Nejdl použil jako alibi při obhajobě ve správním řízení.

Vše začalo v srpnu 2013, kdy Nejdl se svým luxusním Audi A7 zaparkoval v Plánické ulici v Klatovech na zákazu zastavení. Když na místo přijela hlídka městské policie, vrátil se k vozidlu a strážníkům řekl, že není řidičem. Poté, co strážníci místo opustili, odmontoval registrační značky a odjel. Později si Nejdla předvolali na přestupkovou komisi.

Měl být u prohlídky

„Řešil jsem ho kvůli tomu, že měl řídit vozidlo bez registračních značek. Na základě výpovědi strážníků a fotek z městského kamerového systému jsem došel k závěru, že je vinen. On na to reagoval tím, že vozidlo řídit nemohl, protože byl na policejní akci. Tak jsem ho vyzval, aby to doložil. Přinesl potvrzení od policie, že se v té době účastnil úředního úkonu,“ uvedl před soudem Milan Prchlík z odboru dopravy Městského úřadu v Klatovech.

Olšan u soudu tvrdil, že Nejdl s ním byl přítomen prohlídce obytného vozidla v Otíně, které vlastní Nejdlův známý, a které mělo údajně pocházet z trestné činnosti.

„Žádnou prohlídku vozidla v inkriminovanou dobu policista za účasti Nejdla neprovedl. Pokud tvrdí, že ano, pak to udělal nad rámec svých služebních povinností, bez vědomí nadřízených a bez toho, aby tento úkon zanesl do elektronického informačního systému policie, což je jeho povinností,“ vysvětlil soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám