Hlavní obsah

Místo podmínky čtyři roky natvrdo. Soud poslal exstarostu Lipnice do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý starosta Lipnice nad Sázavou Ladislav Horký půjde za zneužití pravomoci při finančních operacích s penězi obce do vězení. Pražský vrchní soud mu ve středu zpřísnil původně uloženou tříletou podmínku na odnětí svobody v délce čtyř let. Horkému zároveň zakázal na dalších sedm let vykonávat funkci starosty. Verdikt je pravomocný.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Bývalý starosta Lipnice Ladislav Horký loni u soudu

Článek

Zatímco podle prosincového rozhodnutí královéhradeckého krajského soudu se Horký dopustil zneužití pravomoci a padělání veřejné listiny, podle názoru odvolacího senátu spáchal navíc i podvod, úvěrový podvod, dotační podvod a zpronevěru. Vrchní soud se tak ztotožnil s názorem státního zástupce, který podal odvolání v Horkého neprospěch.

"Při přihlédnutí k veškerým skutkovým zjištěním je třeba říci, že obžalovaný páchal trestnou činnost po dobu čtyř let. Koresponduje to s dobou, kdy se začala hroutit jeho podnikatelská činnost a kdy se dostal do dluhů," konstatoval předseda odvolacího senátu.

"Pro obec udělal spoustu dobrých věcí, ale to ho neomlouvá, protože po dobu čtyř let s jejím majetkem nakládal velmi špatně," doplnil.

Vystavoval fiktivní faktury

Horký stál v čele Lipnice v letech 2002 až 2010. Podle soudu mezi roky 2007 až 2010 opakovaně překročil zákon o obcích a zákon o účetnictví. Vystavoval falešné faktury a do účetnictví úřadu zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny. Zfalšoval rovněž kolaudační rozhodnutí stavebního úřadu.

Machinace také prováděl u investic a majetku pořízených z dotací, například při prodeji bytů, rekonstrukci náměstí či budování zázemí na hřišti. Obec kvůli tomu musela miliónové dotace vracet. Někdejší komunální politik, který měl doposud čistý trestní rejstřík, se ve středu před soudci označil za "obětního beránka".

Získal prý milióny

"Obyčejný starosta na obyčejné obci se chová jako sedlák – přemýšlí selským rozumem, aby mu ta kráva nechcípla. Pro obec jsem získal 80 miliónů korun. Připadám si jako štvanec, jen jsem přesně nepochopil, za co," uvedl.

Zdůraznil, že do obecní kasy vložil i své vlastní peníze, což by podle něj udělal jen málokterý starosta. Vystudovaný stavební inženýr je v současné době hlášený na úřadu práce, v exekucích prý přišel o veškerý nemovitý majetek. Odvolání proti původnímu rozsudku podala i obec Lipnice. Protestovala proti tomu, že ji krajský soud odkázal s jejím nárokem na náhradu škody ve výši 15,5 miliónu korun na občanskoprávní řízení. S námitkou uspěla jen částečně: vrchní soud jí ve středu přiznal nárok na 3,2 miliónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám