Hlavní obsah

Kauza obřích podvodů s mákem má nového žalobce

Novinky, bad
Praha

Kauzu obřích podvodů při fiktivních obchodech s mákem řešil v úterý před pražským městským soudem místo žalobkyně Dagmar Máchové její kolega František Novák. Máchová přišla o své kauzy po policejním zásahu, který se týkal úniku informací. Nadřízení ji převedli na netrestní úsek. V kauze vznikla podle obžaloby při podvodech škoda 1,8 miliardy korun. Čtyřem obžalovaným hrozí až deset let vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Obžaloba z podvodů viní manžele Marcelu a Josefa Stavjaníkovy, obchodníka v zemědělství Josefa Pospíšila a advokáta Jana Vrbenského. Manželé vymysleli podle obžaloby plán na rychlé zbohatnutí z obchodu s mákem. Spojili se proto se zemědělcem Pospíšilem, který měl čističku na mák.

Na výnosný obchod s obrovskými zisky nalákali investory, a to miliardáře Karla Komárka z KKCG a Marka Čmejlu z Fynerdal Holdings. Získali od nich několik miliard korun. Ve skutečnosti však obchody neprobíhaly v takovém objemu, v jakém byly nabízeny. Podle obžaloby byl totiž objem slíbených obchodů vyšší, než je tuzemská produkce máku.

Čmejla měl přijít o 1,8 miliardy

Obchody s mákem mezi lety 2007 a 2010 byly podle obžaloby většinou fiktivní, dokazované falešnými fakturami a dodacími listy. Čmejla tak měl přijít o 1,8 miliardy korun. „Nemyslím si, že jsem odpovědný za to, že část těch finančních prostředků nebyla odeslána,“ odmítl v úterý obžalobu Stavjaník.

To odpovídá i tvrzení spolupracujícího obžalovaného Pospíšila, podle kterého všechno vedla Stavjaníková. „(Stavjaník) byl jednatel, podepisoval věci, firmy ale neřídil,“ prohlásil Pospíšil. Jeho výpověď ale Stavjaník odmítl, Vrbenský zase během svého několikahodinového vyjádření označil několikrát Pospíšilova prohlášení za lež.

Termíny hlavního líčení jsou prozatím naplánované do konce června, na programu budou především výslechy svědků.

V případě Karla Komárka, který přišel o téměř čtvrt miliardy, už soudy pravomocně rozhodly – Stavjaníková dostala osm let vězení, její muž vyvázl s podmínkou a Pospíšila soud poslal do vězení na pět let. Všichni dohromady navíc mají zaplatit poškozeným 150 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám