Hlavní obsah

Elektrický sloup na Teplicku odpálili náloží v kanystru s drátem a baterií

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Dvě exploze dosud neznámé výbušniny, které 5. května brzy ráno téměř poničily sloup elektrického vedení na Teplicku, mohly podle nových zjištění Práva vyřadit jeden z přívodů proudu pro teplickou nemocnici. Tyto informace jsou podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) „daleko závažnější“, než se původně zdálo, a nejde prý o žádnou banalitu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dodávku proudu nicméně podle dřívějších vyjádření společnosti ČEZ i teplické policie exploze nepřerušily.

„Není možné, aby v České republice někdo vyhazoval do vzduchu cokoli. Ten případ mi ale rozhodně nepřijde banální. Pokud si někdo ten výbuch připraví na předem vytipovaném místě a vyhodí to do povětří, tak to jednoznačně splňuje znaky závažného trestného činu a je třeba to prošetřit,“ konstatoval ministr.

Nemocnice je proti výpadku pojištěná

Dosud neznámý pachatel připravil na místě nástražný výbušný systém, kterým zřejmě chtěl přerušit elektrické vedení. Podle důvěryhodného zdroje redakce seznámeného s případem k tomu použil pětilitrový kanystr s dosud neznámou hořlavou látkou, vodič a elektrický článek, jejichž zbytky na místě našel i znalec na výbušniny a zástupci policejní pyrotechnické služby.

„Došlo k oddělení jedné nohy sloupu a druhá noha sloupu byla oddělena z padesáti procent. Sloup sice nebyl zahrnut do kritické infrastruktury ČR, ale jeho poškozením by byla bez dodávky energie nemocnice Teplice a dalších 127 zákazníků,“ uvedl zdroj Práva.

Jeho slova pak částečně potvrdil mluvčí ČEZ i mediální zástupce akciové společnosti, pod kterou nemocnice spadá. Oba ale odmítli, že by nemocnice zůstala v případě vypojení sloupu od elektřiny zcela bez proudu.

„Ano, tato linka napájí i teplickou nemocnici, ale není jediná, kterou lze tuto nemocnici napájet. Elektřinu lze přivádět z několika směrů, a navíc jako každá nemocnice má i ta teplická svůj záložní generátor,“ sdělil v pondělí Právu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Ten sloup se skutečně týkal i nás, ale elektřina k nám proudí i z jiných míst, tzv. přesmyčkou, takže nehrozil výpadek proudu v nemocnici. To platí i v případě následné opravy toho sloupu elektrického vedení, nebudeme tedy muset použít záložní generátor,“ řekl Právu Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní společnosti, pod kterou teplická nemocnice patří.

Doplnil, že v případě celkového výpadku proudu zmíněný generátor zásobuje elektřinou všechna důležitá oddělení nemocnice, ať už jde o operační sály, ARO, či jiná místa, kde jsou pacienti napojeni na přístroje.

Viníkovi hrozí až osm let

Případ vyšetřuje krajská kriminálka, její zástupci se ovšem nechtějí k podrobnostem vyjadřovat. Tedy ani k tomu, proti komu mohla být snaha zlikvidovat elektrický sloup namířena a čím přesně se ho kdosi snažil odpálit.

Již v minulých dnech se ale objevila verze, že výbuchy mohly souviset s konkurenčním bojem v solárním byznysu, protože nedaleko stojí fotovoltaická elektrárna.

Pachatel se podle všeho dopustil obecného ohrožení, kde u soudu hrozí až osmiletý trest. Chovanec však věří, že policisté strůjce explozí najdou a zjistí i jeho motivaci, proč chtěl odstřelit elektrický sloup.

„Pevně doufám, že policie odhalí toho viníka a pak se ukáže, jestli to je jen pomatený jedinec, anebo jestli je součástí nějaké skupiny, která tím může řešit případně nějaké své politické či jiné zájmy,“ dodal ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám