Hlavní obsah

Slunečný víkend vylákal na silnice motorkáře. Dva zemřeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O uplynulém slunečném víkendu havarovalo v Česku několik motorkářů. Podle dosavadních informací dva z nich nehody nepřežili, další byli těžce zraněni. Jedna motorkářka přišla o nohu.

Foto: Právo

V 50 procentech případů zaviní dopravní nehodu na motorce mladý řidič s nedostatečnou praxí nebo začínající motorkáři ve starším věku.

Článek

Tragicky skončila odpoledne nehoda u obce Smědeč na Prachaticku, kde se srazily dvě motorky s osobním autem. Jeden z rakouských motorkářů utrpěl těžká zranění, druhý po převozu do českobudějovické nemocnice zemřel. Řidič auta byl zraněn lehce. Co bylo příčinou nehody, policisté vyšetřují.

Další motorkář zemřel večer na Šumpersku. Muž podle policie nezvládl průjezd zatáčkou a narazil do svodidel. Tragédie se odehrála v úseku mezi Leštinou a Lesnicí nedaleko Zábřehu.

S doživotními následky skončila nedělní nehoda pro třiatřicetiletou motorkářku, která u obce Kobylnice na Brněnsku také nezvládla zatáčku a vjela do protisměru, kde se střetla s osobním autem. Při srážce přišla o nohu nad kotníkem.

Další vážná nehoda motorkáře se stala u Ochozu u Tišnova na Brněnsku. V křižovatce na obci Synalov muž nezvládl řízení a vyjel mimo vozovku. Podle prvních informací policie má vážné poranění zad.

Další motorkářka havarovala v sobotu u Dlouhé Vsi u Sušice, kde ji dvacetiletý řidič Škody Octavia přehlédl, když odbočovala vlevo. Po nehodě byli tři lidé odvezeni do nemocnice.

Opilý řidič na čtyřkolce srazil ženu s dítětem

Policie vyšetřuje také nehodu, která se stala v sobotu u Tišnova na Brněnsku, kde jednatřicetiletý muž na čtyřkolce na polní cestě srazil a zranil ženu s dítětem. Podle brněnské policejní mluvčí Andreji Strakové muž nadýchal 2,5 promile.

Motorkáři jsou podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha jednou z nejzranitelnějších skupin účastníků silničního provozu. V 50 procentech případů zaviní dopravní nehodu mladý řidič s nedostatečnou praxí nebo naopak začínající motorkáři ve starším věku.

Loni vzrostl počet usmrcených motorkářů na českých silnicích o šest na 81. Nejčastější příčinou nehod motocyklistů je nepřizpůsobení rychlosti, nezvládnutí řízení a nedodržení bezpečné vzdálenosti motorkářů.

Podle nových pravidel žadatele o řidičské oprávnění na motocykl čeká praktická zkouška na cvičišti a následně i samostatná jízda v provozu za dohledu cvičitele v jiném vozidle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám