Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby primátora Frýdku-Místku Pobuckého

– Frýdek-Místek

Okresní soud ve Frýdku-Místku v pátek udělil podmíněné tresty v kauzách spojených s frýdecko-místeckým magistrátem. Primátora Michala Pobuckého (ČSSD), který se podle obžaloby měl podílet na zahlazování dopravních přestupků, obžaloby zprostil. Za manipulaci s veřejnými zakázkami soud potrestal například bývalého náměstka primátora Dalibora Hrabce, ředitele městské policie Milana Sněhotu a další lidi.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Michal Pobucký (vpravo) a advokát Radek Ondruš

Článek

Na lavici obžalovaných usedlo 15 lidí a jedna firma. Soud jim udělil podmíněné tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let. Některým obžalovaným udělil navíc i peněžité tresty od 30 do 500 tisíc korun a zákaz činnosti.

Obžaloba byla složena ze dvou kauz. Podle státního zástupce část obžalovaných manipulovala s veřejnými zakázkami. Jedním z obžalovaných v této části obžaloby byl například bývalý náměstek primátora Dalibor Hrabec, kterému soud vyměřil podmíněný trest 2,5 roku, či ředitel městské policie Milan Sněhota, který dostal tříletou podmínku.

Manipulace i zahlazování

Podle obžaloby šlo o 20 veřejných zakázek v úhrnném objemu zhruba 12 miliónů korun. Výběrová řízení u podlimitních zakázek byla podle obžaloby připravena pro konkrétního, předem určeného vítěze tak, aby jiný vítěz nebyl možný. V jiných případech se podle obžaloby další zájemci přihlásili do výběrového řízení jen formálně. „Obžalovaným muselo být jasné, že zakázky nejsou čisté, že jsou zmanipulované,” řekl soudce.

Druhá část obžaloby řešila podezření ze zahlazování dopravních přestupků. Machinace dělala podle obžaloby v osmi případech městská policie na přání některého z úředníků či představitelů magistrátu. Většinou šlo o špatné parkování.

Obžalovaný primátor Pobucký vinu odmítl, podle něj je obvinění absurdní a účelové. Dnešní osvobozující rozsudek uvítal. „Potvrdilo se to, co jsem už několik let tvrdil – že jsem nic nespáchal,“ prohlásil po vynesení rozsudku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám