Hlavní obsah

V den, kdy naboural 51 aut, měl být policista před soudem. V krvi měl přes promile

Právo, Novinky, ok, bja
Praha
Aktualizováno

Vysoký policejní důstojník, který v úterý boural na pražských Vinohradech, řídil pod vlivem alkoholu. Test při odběru krve ukázal hodnotu přes jedno promile. Naboural celkem 51 aut, škoda je zatím přes dva milióny korun. Podle dostupných informací jde o lektora policejní akademie Karla Kadlece, který podobně havaroval již vloni. Právě v úterý měl přitom soud řešit jeho loňskou nehodu, Kadlec se ale z jednání omluvil kvůli nemoci.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič naboural na Vinohradech desítky autVideo: Novinky

 
Článek

Kadlec podle mluvčí pražské policie Andrey Zoulové nejprve odmítl dechovou zkoušku, test v nemocnici ale podstoupil. Policistům rovněž odmítl předložit řidičský průkaz.

„Je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, a to s ohledem na to, že orientační dechová zkouška ukázala hodnotu převyšující jedno promile alkoholu," konstatovala Zoulová.

Kadlec sice nikoho nezranil, ale podle některých svědků některé lidi ohrozil. Případ si převezme Generální inspekce bezpečnostních sborů, která také rozhodne o konečné právní kvalifikaci.

„Do současné doby se podařilo policii kontaktovat majitele 21 aut a v této souvislosti vyčíslit prozatímní škodu na více než dva milióny korun,” doplnila ve středu dopoledne Zoulová.

Svědkyně natočila nehodu, při které řidič postupně naboural dvě desítky aut. Archivní videoVideo: Novinky

Městský soud v polovině března vrátil k novému projednání případ loňské nehody policejního lektora. Obvodní soud ji totiž vyhodnotil jako přestupek, s čímž odvolací soud nesouhlasil.

K soudu nepřišel kvůli nemoci

Obvodní soud chtěl případ opět otevřít právě v úterý dopoledne, Kadlec ale nepřišel. Podle mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové přes svého advokáta vzkázal, že je nemocný.

„Přišel pouze obhájce. Líčení nebylo zahájeno, nemáme ani uvedeno, zda si převzal předvolání. Obhájce poté uvedl, že se s ním spojil telefonicky, ale ten mu řekl, že kvůli svému zdravotnímu stavu není schopen přijít. Podle toho, co řekl, měl snad mít nějakou chřipku či angínu,“ uvedla Pröllerová. Jednání bylo proto nařízeno na 3. května.

Na otázku, zda Kadlec má po loňské nehodě stále řidičský průkaz, odpověděla: ”Ptala jsem se na to. Je to spíš dedukce toho, jak to bylo. Ale on, když ho zadrželi (v úterý), tak řekl, že ho nemá. Potom mu ho můžou vzít až ve chvíli, kdy rozhodne soud. Ten dosud nerozhodl,“ uvedla Pröllerová s tím, že jde o nešťastné řešení. „On asi i věděl, co má v takové situaci dělat,“ dodala.

Kadlec vloni 10. března dopoledne boural na náměstí Bratří Synků. Jeho auto nestačilo zastavit za vozidlem, které dávalo přednost chodcům na přechodu.

Následně naboural ještě auto odtahové služby, když chtěl od kolize ujet. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili 1,5 promile alkoholu. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Krev v nemocnici dát odmítl.

Jméno ze stránek odstranili ve středu

Kadlec do středy figuroval na webové stránce školy mezi zaměstnanci policejní akademie na katedře profesní přípravy. Podle dřívějších informací měl na starosti střeleckou přípravu. Odpoledne však bylo jeho jméno smazáno. Redakce se během středy pokoušela spojit s vedením akademie, leč marně.

Do loňského roku byl Kadlec také vedoucím katedry. Velký doktorát si udělal v oblasti zbraní a střeliva a studenty učí především teorii.

Podle mluvčí ministerstva vnitra Lucie Novákové byl již na podzim rektor akademie seznámen s tím, že byl učitel zproštěn výkonu služby s ohledem na jeho předchozí trestní stíhání. Podle ministerstva tak Kadlec nemůže vykonávat službu na vysoké škole.

„Pokud GIBS potvrdí aktuální podezření ze včerejšího dne o dalším excesu pana Kadlece, okamžitě tohoto člověka propustím z policejního sboru,“ reagoval ve středu ministr vnitra Milan Chovanec.  

Již po loňské nehodě řekl Novinkám zdroj ze školy, že lektor na výuku skoro nechodil a prakticky neučil. Do práce chodil jen dávat zápočty. Tehdejší děkan školy se ho ale zastal a rozhodl, že na vyvození následků počká do konce vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám