Hlavní obsah

V Sisákově kauze je stíhán právník z rodiny Rathova soudce Pacovského

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeho bratranec je soudce, který řešil kauzu Davida Ratha, jeho otec chtěl naopak Ratha obhajovat, což si ale rozmyslel a dostal za to pokutu 15 tisíc korun. Řeč je o advokátovi Janu Pacovském, který je od ledna obviněný v korupční kauze finančníka Petra Sisáka a údajně zmanipulovaných insolvencí společností Via Chem Group a Falkonida.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Sisák

Článek

V kauze je stíháno celkem 14 lidí, včetně insolvenční správkyně nebo pravé ruky Sisáka Ivo Haly. Až dosud se však veřejně nevědělo, kdo je obviněný Pacovský vlastně zač.

Advokát Jan Pacovský je od roku 2014 partnerem advokátní kanceláře svého otce na pražských Vinohradech a je odborníkem na řízení firem v daňových rájích. Podle policie se staral o Sisákovy firmy v cizině, zejména Dinavert se sídlem na Britských Panenských ostrovech.

Policie Pacovskému klade za vinu účast na způsobení úpadku a podvodu a účast na organizované zločinecké skupině. Hrozí mu až deset let vězení. V usnesení o zahájení trestního stíhání se píše, že podle odposlechů telefonních hovorů Sisák, který skupinu údajně řídil, Pacovského úkoloval.

Kriminalisté například tvrdí, že na Sisákův pokyn uzavřel za Dinavert v dubnu 2012 smlouvu o zřízení zástavního práva k cenným papírům firmy Via Chem Group. Byl to ale prý zcela účelový krok, což Pacovský podle vyšetřovatelů přinejmenším věděl. Cílem smlouvy bylo prý zhoršit postavení dosavadních věřitelů, jejichž pohledávky nebyly zajištěné.

Na rozdíl od Haly se Sisákem Pacovský je vyšetřován na svobodě. Na otázky Práva ale odpovědět odmítl. „Omlouvá se a žádá o pochopení, s ohledem na advokátní povinnost mlčenlivosti, které nebyl zproštěn, a s ohledem na probíhající trestní řízení v této chvíli nemůže poskytnout požadované informace,“ odpověděla redakci na zaslaný email pracovnice jeho kanceláře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám