Hlavní obsah

Policie dopadla podezřelého z vraždy hledače pokladů v Klánovickém lese

Novinky, ok, jap
Praha
Aktualizováno

Detektivové téměř po dvou letech dopadli a obvinili 50letého muže z vraždy hledače pokladů, jehož tělo bylo předloni nalezeno v pražském Klánovickém lese. Na tiskové konferenci to v pátek oznámili zástupci policie. Pachatel muže podle policie zabil proto, že ten našel jeho ukryté nakradené cennosti v lese.

Foto: , Novinky

Pátrání v Klánovickém lese

Článek

Policie podezřelého z vraždy zadržela v loni v prosinci poté, co byl vytipován jako pachatel několika vloupání. Jedinou stopou v případu vraždy byla zbraň, respektive balistické stopy. Stejnou zbraní, jak policisté později zjistili, někdo spáchal vloupání v roce 2013 v Horních Počernicích, kdy vystřelil na souseda. Detektivové měli sice tyto informace, ale neměli dotyčného střelce, navíc nebylo jisté, zda jde o tutéž osobu.

Foto: Policie ČR

Šperky nalezené ve skrýši u podezřelého z vraždy

Ve spolupráci s kolegy specializujícími se na majetkovou trestnou činnost posléze vytipovali podezřelého. Loni v prosinci si na něj detektivové počíhali po jedné z krádeží. Zadrželi ho a poslali do vazby. Následně jej konfrontovali s důkazy v případu v Horních Počernicích. K případu se přiznal a tento týden se pod tíhou důkazů doznal i k vraždě v Klánovicích. Pátrání podle policie komplikoval fakt, že v policejní databázi nebyly vzorky DNA zadrženého.

Skrýš přemístil na Berounsko

Kriminalistům podezřelý ukázal místo činu i místo, kde měl schované cennosti z krádeží. „Poškozený se v těchto místech pohyboval a skrýš našel. Obviněný, který ho tam přistihl, měl strach, že to může odnést, proto ho usmrtil. Další den se tam vrátil s hořlavinou, aby tělo zapálil,“ uvedl na tiskové konferenci vedoucí mordparty Josef Mareš.

Pátrání po podezřelém z vraždy. Archivní videoVideo: Novinky

Podle něj pachatel pak policistům ukázal i místo nového úkrytu v lesích na Berounsku. „Našli jsme tam několik kilogramů cenností a pět zbraní včetně nábojů, přes milión korun v hotovosti a další věci,“ dodal Mareš.

Padesátiletý muž byl obviněn nejen z vraždy, ale také z krádeží, vloupání a dalších trestných činů. Kriminalisté mu napočítali nejméně 25 vloupání, další ale zřejmě přibudou. S policií spolupracuje. Hrozí mu až výjimečný trest.

Foto: Policie ČR

Šperky nalezené ve skrýši u podezřelého z vraždy

K pachateli samotnému pak policie uvedla, že již v roce 1989 byl odsouzen za pokus o vraždu. Po propuštění nastoupil na přelomu tisíciletí do vězení kvůli krádežím, propuštěn byl v roce 2006 a začal se věnovat vykrádáním rodinných domů.

Hledali detektor

Ohořelé tělo hledače pokladů pocházejícího z Uzbekistánu našli lidé 14. června 2014 v lese, zavražděn byl asi o tři dny dříve, a to střelnou zbraní. Třiatřicetiletý muž byl v lese hledat staré kovové věci pomocí detektoru kovu. [celá zpráva]

Policie rozjela rozsáhlé pátrání, protože o pár měsíců dříve se staly v Praze další vraždy. Kriminalisté později zveřejnili fotografii oběti, jelikož chtěli zmapovat poslední pohyb poškozeného a najít případné svědky. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Pachatel si schovával i mince z různých historických období

V srpnu pak policisté varovali před vstupem do Klánovického lesa, poněvadž měli obavu, že se tam pachatel může nadále nacházet. Policie v lese kvůli tomu rozjela pátrání, na kterém se podíleli jak kriminalisté, tak psovodi, vrtulník a další speciální technika. Zveřejnili i identikit hledaného. Najít se ho ovšem nepodařilo.

V říjnu pak policisté zkusili poslední možnost pomoci od veřejnosti, když zveřejnili vzhled detektoru kovu, který muž vlastnil. Ten totiž neshořel. Anonymní dárce navíc nabídl odměnu za informace vedoucí k dopadení. Ta podle pátečního vyjádření vyplacena nakonec nebyla.

Foto: Policie ČR

Originální obal od hledaného detektoru.

Loni na začátku listopadu policie oznámila, že dopadla také dlouho hledaného podezřelého z vraždy tří taxikářů. Od té doby však žádné další informace jak policie, tak státní zastupitelství neposkytuje. [celá zpráva]

„V případu vražd taxikářů nadále platí, že do ukončení vyšetřování nebudeme poskytovat podrobnější informace,“ řekla tento týden Novinkám mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Policisté však případy vražd zatím nedává do souvislostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám