Hlavní obsah

Případ zabetonovaných mrtvol: Na obžalovaného prý tlačila policie

Novinky, bad
Praha

Hlavní obžalovaný v případu dvou zabetonovaných mrtvol v Záhornici Josef Šimek (60) v úterý u Městského soudu v Praze odmítl jakoukoli vinu. V policejních odposleších se přitom svému synovi částečně doznal. Šimek u soudu prohlásil, že tak učinil po policejním nátlaku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Šimek u soudu

Článek

Ve stodole bylo nalezeno tělo ženy a muže, od nějž chtěl Šimek levně získat pozemky v Praze. To se mu po smrti oběti v roce 2003 podařilo od bratra, který je zdědil. Žena byla bílým koněm v jeho firmách, zemřela v roce 2008. Obě těla byla nalezena v roce 2014.

Šimek hned na začátku své výpovědi žalobu odmítl a odposlechy označil za účelové. „Není pravda, jak tvrdí obžaloba, že jsem vystřelil na hlavu. Samozřejmě si přesně nepamatuji, co jsem v tuto dobu dělal,“ prohlásil Šimek.

„Celková situace, popsaná v obžalobě, neodpovídá. Po dlouhou dobu jsem neměl tušení, co se s ním stalo. Až po několika letech mi někdo řekl, že poškozený je mrtvý, že se stal obětí loupeže,“ dodal obžalovaný, který si v pardubickém vězení už čtvrtým rokem odpykává trest za podvody. Po mozkové mrtvici zůstal ochrnutý na levé končetiny a trpí bolestmi, proto se hlavního líčení doposud v podstatě neúčastnil.

Přiznal se v odposlechu

Na jednom z policejních odposlechů přehraných při jednom z předešlých jednání se ale k vraždě muže, od kterého se neúspěšně snažil získat pozemky v pražských Holešovicích, přiznává svému synovi.[celá zpráva]

Na výzvu soudce Stanislava Králíka, aby tento rozpor vysvětlil, Šimek prohlásil, že na něj policie vyvíjela nátlak.

„Policie na mě velmi tlačila. Pohrozili mi, že případně vezmou do vazby mého syna nebo manželku, pokud nebudu vypovídat a nepřiznám se,“ uvedl Šimek. „Myslel jsem, že tímto kompromisem zabráním tomu, abych do toho zatáhl své blízké. Určitě jsem poškozeného neusmrtil,“ stál si ale za svým.

Jedna stodola, dvě mrtvoly

Šimek měl podle spisu spolu s dalším obžalovaným Václavem Štorkem (68) tělo muže odvézt do Záhornice na Nymbursku, zakopat jej ve stodole a přikrýt betonovou deskou.

Po dvou letech neúspěšného pátrání byl muž prohlášen za mrtvého a Šimek spolu se svým bratrem Květoslavem měl usnadněnou cestu k pozemkům, které získali podle žalobkyně od bratra-dědice zastřeleného muže za pouhých pět miliónů korun. Podle znalců pozemky měly totiž tehdy cenu 50 miliónů korun.

Druhé nalezené tělo patřilo ženě, kterou měl Josef Šimek sehnat jako „bílého koně“ v dalším bodě obžaloby – krácení daní, k němuž měl pomoci dalšímu z obžalovaných, Richardu Novohradskému (66). Šimek připustil, že kvůli jeho trestní minulosti bylo na dokumentech formálně její jméno, činnost ale fakticky vykonával on. Novohradský v úterý vyšetřování označil za tendenční a zmanipulované. Jemu hrozí až desetileté vězení.

Štork údajně ženu posléze na Šimkův pokyn v Záhornici zastřelil a zakopal k předchozí oběti. Štork měl stodolu hlídat celých deset let, až do policejního zásahu v roce 2013. Jemu i Josefu Šimkovi hrozí za vraždy až výjimečný trest.

Verdikt v této kauze by měl padnout v druhé polovině dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám