Hlavní obsah

Recidivista vylákal od seniorů půl miliónu, pro peníze si jezdil i taxíkem

– Liberec
Právo, Michael Polák

Téměř půl miliónu korun vylákal od tří důvěřivých seniorů sedmapadesátiletý recidivista z Liberce. Opakovaně si od nich vypůjčoval různě velké obnosy i zlaté šperky na základě smyšlených historek o akontaci v bance či vážně nemocném dítěti. Policisté z Liberce muže zatkli letos v lednu, soud už na něj uvalil vazbu, hrozí mu až osm let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O peníze podvodník obral třiasedmdesátiletou ženu a dva muže ve věku 69 a 91 let. Od ženy, kterou znal nejdéle a kamarádil se s jejím synem, si napoprvé vypůjčil třicet tisíc korun s vysvětlením, že peníze musí složit v bance, aby mu vyplatili půl miliónu korun, jež tam má uložené.

„Podivná záminka? Ale zabrala. A v případě této ženy ještě minimálně dvacetkrát,“ popsala krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. „Aby mu žena vyhověla, vybrala peníze ze všech účtů, i z manželova, který o tom neměl ani ponětí, a vybrala a zrušila i vkladní knížku. Když už peníze ubývaly, poradil jí zkušený podvodník, aby mu dala zlato, které zastaví. Kromě peněz přišla tedy také o rodinné šperky,“ dodala Suchánková.

S důchodci chodil i do banky

Se seniory se muž setkával na různých místech v Liberci vždy, když potřeboval půjčit peníze. Chodil s nimi i do bank, kde pro něho peníze vybírali. „V jednom případě zastihl podvedenou ženu na její chalupě desítky kilometrů od Liberce. Ale vůbec nezaváhal, nasedl do taxíku a pro peníze si přijel.

„Žena mu půjčila požadovaných patnáct tisíc, ze kterých pak zaplatil dva a půl tisíce korun za jízdu taxíkem,“ popsala mluvčí policistů.

Akontace na milióny

S podvedenými muži se recidivista seznámil za různých okolností na jaře 2015. Na nejstaršího z nich mužů zapůsobila historka o vážně nemocném dítěti.

„Podvodník od něj nejprve požadoval tisíc korun na léky, následně pak čtyřicet tisíc korun přepravu dítěte vrtulníkem z liberecké nemocnice do Prahy. V dalších případech si vystačil s fiktivní záminkou spočívající ve složení akontace v bance, aby mu mohly být vyplaceny jeho statisícové, někdy i miliónové úspory,“ uvedla Suchánková.

V důsledku půjčování peněz se sami senioři dostali do tíživé životní situace. Aby měli na živobytí, museli si sami sjednat půjčku. Některým z poškozených ale i jejich příbuzným došla zkraje letošního roku trpělivost a vše oznámili na policii. Podvodník je už ve vazbě, policisté navíc zjistili, že má bohatou trestní minulost. „Má bezmála dvě desítky záznamů v rejstříku trestů. Nejčerstvější také právě za podvody,“ dodala Vlasta Suchánková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám