Hlavní obsah

Podvodný modeling přišel manžele na milióny

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Touha 34leté ženy stát se modelkou stála manželský pár z Pardubic přes 2,6 miliónu korun. Peníze investované do modelingu skončily v rukou čtveřice podvodníků. Ti od manžela ženy natěšené na dráhu modelky, nejprve vylákali osmdesátitisícovou zálohu na focení na Slovensku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Focení slíbené 34letým mužem se nikdy neuskutečnilo. To manželům nebylo divné, naopak navíc přistoupili na další nabídku společné modelingové firmy mající vynášet milióny.

Oběti jenom platily

Oběti sofistikovaného podvodu posléze už jenom podvodníkům platily nemalé částky nutné na rozjezd společného podnikání v atraktivním modelingovém byznysu.

„Bylo potřeba zajistit prostory k focení, zaplatit fotografy, castingy v Praze, uhradit náklady na pohonné hmoty a focení v zahraničí. Poškození svému společníkovi věřili a  neváhali platit další požadované částky v řádech deseti až statisíců korun,“ popsala podvodnické praktiky policejní mluvčí Eva Maturová.

Důvěru podváděných manželů ve společný podnik nenahlodala ani delší nepřítomnost strůjce podvodu. Ten nastoupil 16timěsíční trest za jinou trestnou činnost a strategickou iniciativu převzala jeho 43letá manželka.

Žena v podvodech pokračovala

Ženě podváděná dvojice nadále platila statisícové sumy na údajnou režii modelingové agentury.

„Bylo nutné mj. uhradit 90 tisíc za financování přípravy focení plavek, 153 tisíc za sjednání dalších zakázek, 38 tisíc za přípravu serveru pro navázání nových kontaktů a nábor modelek,“ vypočítává Maturová.

V okamžiku, kdy podváděným manželům začalo být divné, že firma nepřináší žádný zisk a vykazuje pouze nemalé náklady, přišli podvodníci s další neodolatelnou nabídkou. A sice, že původní společník za dvousettisícové odstupné firmu opustí a ta zůstane pouze v rukou vysávaných manželů. „K tomu bylo nutné zaplatit právníky, kteří si taktéž měli účtovat statisícové částky,“ přiblížila Maturová.

Falešná šéfredaktorka

Iniciativu opět převzala manželka 34letého podvodníka. Ta s pomocí dalších dvou kompliců požadovala od podváděného páru 150 tisíc korun na úhradu fiktivních pohledávek modelingové firmy.

„Později se svou známou, vydávající se za šéfredaktorku zahraničního prestižního modelingového časopisu a majitelku šicí dílny v Argentině, se měla pokusit získat 450tisíc jako zálohu za novou zahraniční spolupráci,“ pokračovala ve výčtu podvodů Maturová. Obchody opět proběhly pouze fiktivně.

Skupině stíhané policií za trestný čin podvodu hrozí podle stupně účasti v podvodném byznysu tresty od třech do osmi let.

Reklama

Výběr článků

Načítám