Hlavní obsah

Kušnierz částečným doznáním žalobce přesvědčil, vězení mu nenavrhl

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Poté, co se v tomto týdnu rozhodl hovořit o praktikách při ovlivňování dotací bývalý ředitel úřadu Petr Kušnierz, nechává státní zástupce Vladimír Jan výši jeho trestu na rozhodnutí soudu. Původně mu chtěl navrhnout osm let vězení. Závěrečné řeči v případu začaly u Krajského soudu v Ústí nad Labem ve středu dopoledne. Ostatní obžalovaní mají podle státního zástupce dostat vesměs podmíněné tresty.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pavel Kouda (vlevo) a Petr Kušnierz u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Obžalovaný Petr Kušnierz po celou dobu líčení, které začalo v roce 2014, ovlivňování projektů popíral. O nový výslech požádal soud toto pondělí, kdy vypověděl, že se ovlivňování projektů na ROP Severozápad dělo, a to i s vědomím politiků Ústeckého a Karlovarského kraje. Existovala prý řada zájmových projektů, které musely „projít“.

Státní zástupce Kušnierzovu výpověď ve své závěrečné řeči zohlednil. Lze ji prý hodnotit jako částečné doznání, proto ustoupil od původně uvažovaného návrhu trestu ve výši osmi let. „Ponechám na úvaze soudu, jakým způsobem a v jaké výši proti tomuto původně zvažovanému trestu tuto okolnost ve výši trestu zohlední,“ řekl v závěrečné řeči Jan.

Pro Kušnierze tak požadoval jen peněžitý trest ve výši 750 tisíc korun a také zákaz činnosti na postech, kde se rozhoduje o evropských dotacích na osm let.

Šest let pro Koudu

Nejvyšší trest v případu machinací a ovlivňování projektů v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad požaduje obžaloba pro bývalého náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu, celkem šest let. Kouda měl prý protlačovat například krajský projekt na propagaci rekultivovaných území po těžbě uhlí a měl také vyhrožovat úředníkům na dotačním úřadu vyhazovem, pokud prý projekt neprojde.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz (uprostřed) u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Úřednici Ireně Kotlanové, která v kauze figuruje jako spolupracující obžalovaná, byl navržen tříletý trest podmíněně odložený na pět let, pro dalšího z bývalých ředitelů Petra Vráblíka dvouletý podmíněný trest, třetí z ředitelů, Pavel Karel Markvart, má dostat roční podmíněný trest.

U posledního obžalovaného, bývalého právníka úřadu Jana Martinovského, státní zástupce připustil, že jeho vina v plném rozsahu nebyla prokázána. Pokud ale  vinu soud uzná, navrhl mu pětiletý trest, v opačném případě pak zproštění obžaloby.

Za korupci při přidělování zakázek již byl Kušnierz v jiném případu odsouzen k pěti letům vězení.

Machinacemi při přidělování dotací v Regionálním operačním programu Severozápad se začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem v září roku 2014. Obžalovaní měli ovlivnit projekty celkem za 1,4 miliardy korun.

U soudu jsou na programu v následujících dnech závěrečné řeči obhájců a poté i obžalovaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám