Hlavní obsah

Lyžař na sjezdovce v Jeseníkách narazil do stromu, v sanitce zemřel

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk

Šestačtyřicetiletý lyžař v úterý dopoledne v plné rychlosti vylétl z trati na sjezdovce ve skiareálu Klobouk v Karlově v Jeseníkách. Narazil do stromu a zraněním podlehl. Při prudkém nárazu mu nepomohla ani přilba.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K zásahu nás vyzval náš dispečink, který dostal informaci z linky 155. Muž po nehodě údajně ještě komunikoval, ale zřejmě bezprostředně poté ztratil vědomí,“ uvedl zasahující člen Horské služby (HS) Jeseníky Martin Chalupa s tím, že záchranáři se ke zraněnému dostali velice rychle, přestože je sníh na sjezdovce úplně zledovatělý.

Jakmile členové HS dorazili na místo nehody, zjistili, že muž je v bezvědomí a nevykazuje ani známky srdeční činnosti. Okolostojící lyžaři již začali s laickou resuscitací, takže záchranáři si muže převzali a pokračovali v ní dál.

„Mířil k nám také vrtulník a sanitní vůz záchranářů. Když dojela sanitka, muže jsme ve vakuové matraci šetrně svezli pod sjezdovku a i během transportu pokračovali v resuscitaci,“ konstatoval Chalupa.

Již třetí úmrtí

Lékař pak nechal lyžaře umístit do sanitky, kde ještě nějakou dobu probíhaly pokusy obnovit jeho životní funkce. Ani to ale nepomohlo.

„V této sezóně jde už o třetí úmrtí návštěvníka našich hor. Z toho ve dvou případech jde zřejmě o neopatrnost. Doporučuji proto všem sjezdovým lyžařům, snowboardistům, freeridistům i běžkařům, aby dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb v horách,“ důrazně varoval náčelník jesenické HS Michal Klimeš.

Desatero i aktuální informace o sněhové situaci v pohoří najdou lyžaři na webových stránkách Horské služby www.horskasluzba.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám