Hlavní obsah

Je to hřích, jako když zabijete kočku, kál se obžalovaný z vraždy

Novinky, bad
Praha

Brutální vraždu a těžké ublížení na zdraví začal ve čtvrtek řešit Krajský soud v Praze. Devětadvacetiletý Michal Kováč čelí obžalobě z umlácení a udušení o třiadvacet let staršího známého. Posilněný alkoholem poté surově napadl i jeho družku. Kováč může dostat až dvacet let vězení, v krajním případě i doživotí.

Eskorta přivádí obžalovaného Michala KováčeVideo: Novinky

 
Článek

Ke rvačce s tragickým koncem došlo loni na konci srpna u zámeckého parku ve Veltrusech na Mělnicku. Kováč popíjel se svými známými. Ze začátku to vypadalo jako klasické přátelské popíjení, o několik litrů vína později se ale zvrtlo. „Hádali jsme se kvůli petce vína, chtěl si nechat více,“ vysvětlil napadení na policii Kováč. Ten ve čtvrtek u soudu odmítl vypovídat, soudkyně Iva Říhová proto přečetla jeho výpověď z přípravného řízení. „Rubali jsme se, bylo nám to jedno,“ uvedl mladší z obou rváčů.

A podle toho to také vypadalo – Kováč podle obžaloby mlátil muže pěstmi, kolenem, kovovou i plastovou židlí. Nakonec ho chytil pod krkem a asi pět až deset minut ho rdousil, až se muž udusil. Nakonec mu strčil do pusy jablko. Proč, to si sám nedokáže vysvětlit. Když muž nejevil známky života, tak jej přikryl dekou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varoval ho

Kováč se s napadeným pral už v minulosti, to bylo ale podle jeho slov jen pošťuchování. Muž, se kterým se znal z nechvalně známého Sherwoodu, parku u pražského hlavního nádraží, prý „ze sebe dělal něco, co nebyl“, provokoval a okrádal ostatní bezdomovce. „Já jsem mu říkal, že jednou narazí. Narazil. A těžce,“ prohlásil Kováč.

Družka napadeného muže se snažila partnera bránit, ale jak byl Kováč v ráži, tak ji údajně až patnáctkrát udeřil pěstmi nebo loktem do hlavy, až jí podle obžaloby způsobil těžké ublížení na zdraví. „Je pravda, že ode mě taky schytala. Říkala mi, abych na něj nesahal, nebo na mě půjde s nožem. Tak jsem jí dal pěstí,“ přiznal Kováč.

„Mrzí mě to, nechtěl jsem se toho hříchu dopustit. Je to hřích. Jako když zabijete kočku,“ kál se na závěr své výpovědi Kováč, který přebýval se svou přítelkyní v chatce u Veltrus. Pracoval pouze načerno brigádně, pobíral sociální dávky. Živil se také sběrem kovového odpadu, vybíral popelnice. Za den pro něj prý nebyl problém vypít deset litrů vína.

„Když byl střízlivej, tak byl dobrej, dalo se s ním mluvit. Když byl nalitej, choval se hrozně. Byl agresívní,“ prohlásila o Kováčovi napadená žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám