Hlavní obsah

Chtěl bych to vzít zpět, řekl obžalovaný z vraždy prarodičů. Dostal 24 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Výjimečný trest 24 let ve věznici se zvýšenou ostrahou dostal ve čtvrtek u olomouckého soudu Tomáš Francl (24) za brutální vraždu své dvaasedmdesátileté babičky a o dva roky staršího dědy. Verdikt zatím není pravomocný, neboť státní zástupkyně i obžalovaný, jemuž hrozilo až doživotí, si ponechali lhůtu pro odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

Tomáš Francl před olomouckým krajským soudem.

Článek

„Francl si počínal s rozmyslem, chladnokrevně, zvláště surovým způsobem. Zavraždil osoby jemu blízké, v okamžiku, kdy spaly, tedy zcela bezmocné, bez šance se jakkoli bránit. V podstatě si na nich vybil zlost. A pak si šel ještě užívat do bordelu a aquaparku. To svědčí o jeho mimořádné otrlosti a asociálnosti,” uvedl Aleš Vašků, předseda senátu olomoucké pobočky krajského soudu (KS) v Ostravě.

Soudce také citoval znalce, podle kterých je velmi problematická i resocializace odsouzeného. „Proto výjimečný trest,“ vysvětlil a dodal, že pro doživotí nebyly splněny zákonné podmínky.

K dvojnásobné vraždě došlo loni 17. června v noci v bytě v Tovačově na Přerovsku. Oba seniory, s nimiž Francl bydlel, usmrtil nožem, který vzal z kuchyňské linky.

Nejprve zaútočil na babičku, která spala v ložnici. Několik minut ji dusil, než upadla do bezvědomí, a když se začala probírat, bodl ji nožem do krku. Pak ji bodal několikrát i do hrudníku. Seniorka zemřela na vykrvácení a mnohočetná poranění orgánů.

Strašně mě mrzí, co jsem udělal. Babička s dědečkem mi vždycky ve všem pomáhali
odsouzený

Poté mladík odešel do obývacího pokoje, kde napadl spícího dědu. Toho bodl nožem do levé strany krku a pak jím vedl řez. Senior zemřel na vykrvácení z velkých cév. Podle znalce byla intenzita násilí poměrně vysoká, obětem nebylo pomoci.

Odjel za prostitutkou 

Bezprostředně po vraždě prarodičů vypáčil dveře šatní skříně v ložnici, odkud ukradl z obálky a pokladniček nejméně 51 000 korun.

Pak si otevřel láhev slivovice, několikrát se z ní napil a odešel do jedné z heren ve městě. Následně odjel do nočního klubu v Prostějově. Poté si užíval mj. i v olomouckém aquaparku. Den strávil s prostitutkou, které se z toho, co udělal, vyzpovídal.

Francl se před soudem k vraždě prarodičů přiznal. Uvedl, že byl před činem rozrušený z toho, že mu expřítelkyně, s níž se rozešel dva měsíce předtím, poslala na mobil textovou zprávu, že je někde s někým jiným. Expřítelkyni se později po telefonu také vyzpovídal a dívka vše oznámila policii.

„Strašně mě mrzí, co jsem udělal. Babička s dědečkem mi vždycky ve všem pomáhali. Nikdy by mě nenapadlo, že bych jim mohl ublížit. Všem, kterým jsem způsobil utrpení, se omlouvám. Chtěl bych to vzít zpět, a odčinit to, ale vím, že to není možné. Zůstane to ve mně po zbytek života. Nevím, zda s tím vůbec dokážu žít, či se s tím smířit,“ řekl Francl ve čtvrtek u KS v rámci svého posledního slova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám