Hlavní obsah

Dalík a Pandury: Šéf Steyru nevěřil náměstkovi ministra, řekl exvelvyslanec USA

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Výpovědí bývalého amerického velvyslance v České republice Richarda Grabera pokračoval v pátek soud s lobbistou Markem Dalíkem. Graber svědčil prostřednictvím videokonference z USA k nákupu obrněných transportérů Pandur. Dalík si měl podle žalobce říci o půlmiliardový úplatek za zprostředkování obchodu.

Soud s Dalíkem pokračoval výpovědí bývalého velvyslance USAVideo: Novinky

 
Článek

K videokonferenci došlo až na samém sklonku pracovního dne kvůli časovému posunu. Soudní líčení bylo kvůli výpovědi velvyslance přerušeno více než rok. Soudkyně Veronika Čeplová na jeho výpovědi trvala, žádala o ni jak ministerstvo spravedlnosti, tak i americkou ambasádu. Výslech vedla americká prokurátorka Laura Perkins.

Čeplová se Grabera zeptala, zda ho někdo ze společnosti Steyr nebo General Dynamics informoval o nějakém neetickém jednání ze strany českých nebo slovenských osob v souvislosti s nákupem Pandurů.

„Vybavuji si telefonát s prezidentem zbrojovky Steyr Johnem Ulrichem, který mi řekl, že nevěří tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi. Z konverzace vyplynulo, že k nějakému neetickému jednání mohlo dojít. Nevzpomínám si, že by přímo uvedl jméno pana Dalíka,“ uvedl Graber

Ulrich ale podle něj neetické jednání přímo nezmínil. Více k případu Graber v podstatě neřekl, ať už kvůli většímu časovému odstupu, nebo diplomatické imunitě. Čeplová poté odročila jednání na neurčito.

Dalík si podle obžaloby měl říct o půlmiliardový úplatek při neformální schůzce v roce 2007 v malostranské restauraci U Malířů. Zástupcům rakouské zbrojovky Steyr měl tvrdit, že má blízko k vládním představitelům a může ovlivňovat jejich rozhodování. Podle rakouského bývalého zaměstnance Steyru Stephana Szücse si měl lobbista říci o 18 miliónů eur (tehdy asi 480 miliónů korun) ve třech splátkách za vyjednání zakázky.

Svědectví bývalého velvyslance bylo pro soud důležité proto, že manažeři Steyru upozorňovali americkou ambasádu, že nákup Pandurů provázely žádosti o obrovský úplatek. Ze zveřejněných dokumentů serveru WikiLeaks vyplynulo, že pražská americká ambasáda poslala o této nabídce zprávu do Washingtonu.

Grabera si vybavil, že existovaly nějaké depeše ohledně úplatku, ale tou dobou už nebyl v Praze. „Věřím tomu, že tyto zprávy naznačovaly, že pan Dalík požadoval úplatek, ale ambasáda toto nebyla schopná potvrdit,“ řekl bývalý velvyslanec, který se na konci výslechu rozloučil znělým „na shledanou“.

Dalík: Je to nesmysl

Dalík, který se jednání v pátek nezúčastnil, jakoukoliv vinu odmítl a celou kauzu označil za nesmysl. „O žádných úplatcích se na schůzce v Praze nemluvilo,“ uvedl už dříve Dalík. Účastníci schůzky v restauraci U Malířů se podle něj rozešli v korektní atmosféře.

Je prý souzený kvůli tomu, že představitelům dodavatele na první schůzce řekl do očí, co si o nich tehdejší premiér Mirek Topolánek a ministři myslí, tedy že původní kontrakt získali pomocí úplatku, a že je ten kontrakt předimenzovaný. Svou upřímnost na té schůzce označil Dalík za velkou chybu.

Kabinet Mirka Topolánka, jehož byl Dalík blízkým spolupracovníkem, na jaře 2009 rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy. Tisk později uvedl, že Česko nakoupilo pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se vozy výrazně lišily výbavou.

Dalík může dostat za podvod až desetiletý trest. Pokud jeho údajné jednání překvalifikuje soud na přijetí úplatku, může dostat až o dva roky více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám