Hlavní obsah

Domnělý terorista zůstává v ČR ve vazbě, v Itálii prý dostal azyl

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kurd Nazmi Sahin, kterého česká policie loni v listopadu zadržela při dopravní kontrole v Hradci Králové, zůstává ve vazbě. Právu to v pondělí potvrdil tamní státní zástupce Radek Soukup, podle kterého Turecko včas poslalo dokumenty potřebné k jeho vydání.

Foto: Petr Horník, Právo

Podle ministra vnitra Milana Chovance je zadržený muž napojený na teroristy.

Článek

Pokud by to do začátku roku nestihlo, Sahin, o kterém ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) mluvil jako o člověku napojeném na teroristy, by musel být propuštěn na svobodu.

Na třicetiletého cizince vydalo Turecko mezinárodní zatykač kvůli tomu, že se vyhýbá šestiletému trestu za „napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka“.

Jeho advokátka Zuzana Dostálková už dříve řekla, že nejde o žádného teroristu. Činnost, za kterou byl odsouzen, přirovnala k činnosti disidentů za komunistického režimu.

Žalobce si vyžádal překlad materiálu

Itálie mu prý přiznala status politického uprchlíka s azylem, tudíž se může po Evropě volně pohybovat. Podle České televize doma na vysoké škole agitoval pro nepovolenou maoistickou komunistickou stranu.

„Extradiční materiály mají šedesát až sedmdesát stran a jsou v turečtině a angličtině. Vyžádal jsem si jejich překlad a po vyhodnocení listin krajský soud rozhodne o přípustnosti jeho vydání,“ sdělil Soukup.

Sahin je ve vazbě kvůli hrozbě útěku. Proti tomu si podal stížnost, kterou bude v neveřejném zasedání projednávat pražský vrchní soud. Pokud by mu vyhověl, Sahin bude propuštěn.

Jinak musí čekat na rozhodnutí královéhradeckého krajského soudu, zda je jeho vydání Turecku vůbec přípustné.

Soukup v pondělí nechtěl upřesnit, co přesně podle Turecka spáchal, ani to, zda skutečně získal v Itálii azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám