Hlavní obsah

Novým šéfem Úřadu kriminální policie a vyšetřování je Mazánek

– Praha • Aktualizováno

Novým šéfem Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování se stal Michal Mazánek. V pondělí to sdělil mluvčí policejního prezidia David Schön. Mazánek ve funkce nahradí Milana Pospíška, který na funkci rezignoval loni v říjnu po vypuknutí údajné korupční kauzy kolem hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Michal Mazánek

Článek

Mazánek působí u policie 31 let. Většinu kariéry strávil ve Středočeském kraji, kde byl do konce loňského roku náměstkem krajského ředitele. Ve své kariéře se podílel například na vyšetřování takzvaných orlických vražd, jejichž oběti v 90. letech končily na dně přehrady zalité louhem v sudech.

Nový šéf kriminální policie v minulosti vedl také speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval takzvanými pomníčky, neobjasněnými případy vražd. Nejznámějším úspěchem tohoto týmu bylo objasnění trojnásobné vraždy v obci Klučov na Kolínsku z roku 1990. Kriminalisté pachatele dopadli po 13 letech. [celá zpráva]

V roli šéfa středočeské krajské kriminálky řídil a vedl týmy, které dopadly Viktora Kalivodu označovaného za "lesního vraha" nebo pachatele trojnásobné vraždy v Mukařově.

V roce 2011 Mazánek získal ocenění policista roku.

Jeho předchůdce Pospíšek na funkci rezignoval poté, co se o něm v médiích objevily informace, že se o něj zajímali detektivové v rámci olomoucké kauzy, která se týká údajné korupce, ovlivňování některých kauz a úniků informací ze spisů. Podle detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu to negativně ovlivňovalo vyšetřování některých případů. Pospíšek byl šéfem úřadu kriminální policie tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám