Hlavní obsah

Muž vyhrožoval jménem IS pěti bombami. Zaměřil se na poslance a zoo

Policie zadržela muže, který prý ve čtvrtek vyhrožoval jménem Islámského státu uložením bomby ve Sněmovně. Stejnou výhrůžku měl adresovat v dalším místům, mj. pražské zoo. V sobotu o tom informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Vyhrožoval jménem ISVideo: Policie ČR

 
Článek

„Během čtvrtku oznámil na tísňové linky celkem pětkrát uložení bomby. Kriminalisté ho vypátrali během čtyřiadvaceti hodin,” uvedl Hulan.

Celý případ začal ve čtvrtek ráno. Tehdy operátoři linky tísňového volání přijali první výhrůžku o uložení nástražného výbušného systému. Ten měl být dle oznamovatele uložen v budově Parlamentu ČR.

Zalarmovány proto byly složky nejen pražské policie, ale i ochranné služby policejního prezídia. Přivolaní pyrotechnici následně konstatovali, že provedená prohlídka zmiňované budovy má negativní výsledek. Nicméně na nezbytně nutnou dobu bylo nutné zastavit provoz na přilehlých komunikacích, což doslova paralyzovalo tamní silniční dopravu. [celá zpráva]

Další výhrůžky následovaly zhruba v hodinových intervalech.

Hrozil i letišti ve Švýcarsku

„Druhá směřovala do pražské zoologické zahrady, konkrétně ke kleci s makaky. I tam muselo vyjet několik policejních hlídek, včetně pyrotechnika a psa, určeného k vyhledávání výbušnin. I v tomto případě měla následná prohlídka negativní výsledek,” uvedl mluvčí.

Třetí výhrůžka pak byla trojnásobná, a měla dokonce mezinárodní přesah. Její autor totiž upozorňoval, že tentokrát je bomba uložena na třech místech ve švýcarském Curychu. Jedním z těchto míst mělo být tamní letiště, dalším pak kavárna.

„Všeobecně lze říci, že policisté žádnou z takovýchto výhrůžek v žádném případě nikdy nepodceňují. Avšak v těchto popsaných případech museli být muži zákona obzvláště ostražití, neboť autor výhrůžek se zaštiťoval Islámským státem,” dodal Hulan.

Skončil na psychiatrii

Případ začali okamžitě prošetřovat kriminalisté devátého oddělení prvního policejního obvodu. Těm se v sobotu, nedlouho před polednem, podařilo u nádraží Veleslavín vypátrat a zadržet třicetiletého česky hovořícího muže. Ten se po předvedení na policejní služebnu k popsanému jednání, tedy ke všem pěti výhrůžkám, přiznal.

Zadržený se dokonce doznal k tomu, že je také autorem výhrůžky, na kterou museli pražští policisté reagovat v průběhu minulého týdne. Případ jako takový kriminalisté prošetřují pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Zda ale dojde k jeho projednávání před soudem, je otázkou.

U zadrženého totiž bylo provedeno znalecké zkoumání v oboru psychiatrie, kdy na základě předběžných výsledků lékař rozhodl o okamžité hospitalizaci zadrženého v psychiatrickém zařízení. Nicméně prošetřování případu i nadále probíhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám