Hlavní obsah

V kauze uplácení soudního znalce padla tříletá podmínka

Právo, ČTK, Pavel Orhoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov
Aktualizováno

Tříletou podmínku dostal za trestný čin podlácení v úterý u Okresního soudu v Českém Krumlově 42letý Michal Beneš. Ten podle obžaloby uplácel soudního znalce z oboru kybernetika a výpočetní technika Jaroslava Kothánka, který pracoval na kauze podnikatele Františka Savova. Soud ale rozhodl, že se nepodařilo prokázat přímou vazbu na podnikatele Savova. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Michael Beneš (vpravo) před českokrumlovským soudním senátem s obhájcem Josefem Douchou.

Článek

Beneš musí navíc zaplatit pokutu ve výši 580 tisíc korun.

Podle obžaloby nabídl Beneš znalci Kothánkovi v restauraci U Zlaté podkovy ve Velešíně na Českokrumlovsku v prosinci loňského roku čtyři milióny korun. Chtěl po něm, aby nerozšifroval zajištěná elektronická data z případu Savov. Kothánek však nabídku odmítl a vše nahlásil. Kdyby souhlasil, měl Beneš získat prospěch milión korun.

Beneš během líčení vinu odmítal. „S žalobou nesouhlasím,“ prohlásil. Je společníkem ve firmě, která se věnuje službám v oblasti ekonomiky. V roce 2011 si ji najal pražský Parkhotel, jenž hodlal vylepšit své hospodaření. „Začal jsem tam působit jako krizový manažer a měl jsem konsolidovat podnik. Ten se pak během několika měsíců dostal ze ztráty do zisku,“ uvedl obžalovaný.

Bavili se prý o obecných věcech

Problém podle něj nastal, když Parkhotel přebrali noví vlastníci a přestali Benešově společnosti hradit platby. Dlužná částka se prý vyšplhala až na milión korun. Navíc Parkhotel prohrál soudní spor s firmou, které kdysi na základě Benešova rozhodnutí vypověděl služby.

Beneš se proto se svými společníky rozhodl, že zkusí oslovit soudního znalce Jaroslava Kothánka, jenž by dokázal správnost jeho postupu při konsolidaci hotelu. Tak se dostal na zmiňovanou schůzku s expertem na kybernetiku. Beneše však prý překvapila výše částky, o niž si znalec za posudek řekl. Proto konkrétní jednání odložili a na schůzce se podle něj po zbytek času bavili o obecných věcech. Schůzka se konala 9. prosince 2014 ve Velešíně na Českokrumlovsku. Státní zástupce vidí celou událost jinak a Beneše obžaloval ze zločinu podplácení.

Kothánek však v říjnu před soudem nabídnutí úplatku potvrdil. Podle něj k němu došlo mezi řečí a Beneš na něj nevyvíjel nějaký nátlak. Dodal, že schůzka ve Velešíně následovala jen pár dnů poté, co na neveřejném zasedání soudu uvedl, že existuje možnost, jak dešifrovat data s důkazy proti Savovovi.

Savov je v Londýně

Už v červenci reagoval na stíhání Beneše Savovův mediální zástupce Jan Hrubeš, podle kterého je vyloučené, že by se někdo z okruhu lidí kolem podnikatele pokusil znalce podplatit. Podle něj také vyšetřovatelé získali data ze vzdálených úložišť protizákonně. Savov je v současné době v Londýně a policisté ho viní z krácení daně a z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Podle vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty.

Proti zahájení stíhání podal Savov ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 miliónů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil. Savov obvinění odmítá s tím, že jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Na začátku července soud v Londýně nepravomocně rozhodl, že má být podnikatel vydán do Česka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám