Hlavní obsah

Důl na Karvinsku se v noci otřásl, tři horníci jsou zranění

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná
Aktualizováno

Tři horníci byli zraněni v noci na pátek při důlním otřesu, ke kterému došlo v podzemí Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku. O události informoval mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Foto: Hlavní báňská záchranná stanice Ostrava

Ilustrační foto

Článek

”Po druhé hodině ranní došlo v rámci Důlního závodu 2 v Dole ČSM k otřesovému jevu, v jehož důsledku byli zraněni tři zaměstnanci. Na místě ihned zasahovala báňská záchranná služba, která zraněné horníky odvezla do okolních nemocnic k lékařskému ošetření,“ uvedl mluvčí.

Žádný ze zraněných není v ohrožení života. „Pracoviště porubu bylo uzavřeno a nyní se provádí důkladná prohlídka terénu a nezbytná geomechanická opatření,“ dodal mluvčí.

Výbuchům nejde zabránit

Otřesům, které ohrožují životy horníků pracujících i stovky metrů pod zemí, nelze podle odborníků zabránit. Jsou důsledkem těžby. I když technologie a zařízení jsou stále modernější, nedokážou je těžaři předvídat. Hornická činnost způsobuje ve vytěžených a opět zasypaných lokalitách napětí. Vytváří se především v nadloží, kde se také hromadí energie, která se může v určitém okamžiku uvolnit, a vznikne otřes. Pokud ho hornina nevydrží, uvolní se a zavalí chodby.

Během letošního roku v podzemí OKD zemřeli čtyři lidé. Tři horníci nepřežili v srpnu výbuch metanu v černouhelném Dole Darkov. Další dva horníci byli zraněni, z toho jeden měl velmi vážné popáleniny. [celá zpráva]

V lednu zemřel čtyřiačtyřicetiletý horník, když opravoval hydraulické zařízení dobývacího kombajnu. Další velké neštěstí v OKD se stalo loni v listopadu, kdy při otřesu v Dole Karviná zemřeli tři lidé a devět horníků se zranilo. Celkem loni v dolech OKD zahynulo osm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám