Hlavní obsah

Policie hledá vraha, který nenastoupil do vězení

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplická policie vyhlásila pátrání po Milanu Oračkovi z Dubí. Sedmatřicetiletý recidivista se již tři měsíce vyhýbá nástupu do vězení, kam ho ústecký krajský soud poslal na patnáct let za vraždu družky. Stíhaný byl na svobodě.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Milan Oračko u soudu

Článek

„Výzvu k nástupu trestu převzal začátkem srpna, do věznice ale nenastoupil. V září po něm proto bylo vyhlášeno celostátní pátrání,“ uvedl teplický policejní mluvčí Daniel Vítek s tím, že se Oračko údajně ukrývá s pomoci svých známých.

„Vzhledem k tomu, že má násilnické sklony, lidem nedoporučujeme, aby se ho snažili sami zadržet. Pokud vědí, kde by se mohl zdržovat, ať raději zavolají na linku 158, nebo se obrátí na kteroukoliv policejní služebnu,“ dodal Vítek.

Vražda se stala loni 17. května v bytě na bílinském sídlišti, kde Oračko a oběť žili. „Po hádce, při níž došlo k poškození vybavení bytu v obývacím pokoji a kuchyni, opakovaně, v úmyslu usmrtit, bodl poškozenou ostrým, jednostranně broušeným ostrým nástrojem, zřejmě nožem,“ stojí v obžalobě.

Často se hádali

Žena měla tři bodné rány, jedna z nich zasáhla plicní tepnu a srdce. Po příjezdu záchranářů byla již mrtvá. Událost byla hlášena jako sebevražda, až pitva potvrdila násilnou smrt.

Oračko se hájil, že si žena zranění způsobila sama a že by rozhodně družce neublížil. Soud však jeho verzi odmítl.

Oračko byl také obžalovaný z krádeže, oběti měl prý dva dny po činu sebrat z její peněženky v bytě více než 7300 korun. Že by peníze sebral, se prokázat nepodařilo, soud ho proto obvinění z krádeže zprostil.

Dvojice se podle sousedů často hádala a popíjela alkohol. Prudká hádka se rozpoutala podle svědků i osudný večer. Jedna ze svědkyň vypověděla, že pootevřenými dveřmi v bytě viděla zavražděnou s nožem v hrudníku. Po příjezdu záchranářů ale nůž již v těle nebyl.

Soud uložil trest 15 let

Policisté zajistili nůž, podle rozboru DNA na něm byly stopy oběti i Oračka, chyběly ale otisky. Že jde o vražednou zbraň, se tak s jistotou prokázat nepodařilo. V době činu byl Oračko střízlivý, mrtvá měla v krvi 1,6 promile.

Jednání soudu sledovala rodina oběti, případ vyvolal velké emoce v Novém Boru, odkud žena pocházela.

Soud vyměřil obžalovanému patnáctiletý trest odnětí svobody a zároveň mu uložil, aby každému z příbuzných oběti vyplatil odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši 250 tisíc korun. Oračko se proti rozsudku krajského soudu odvolal, vrchní soud ale v červenci trest potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám