Hlavní obsah

Dahlgrenovi se do rekonstrukce čtyř vražd nechce

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce na místě činu bývá jedním z klíčových důkazů při vyšetřování. Nejinak je tomu i v případě čtyřnásobné vraždy v Brně, z níž je podezřelý Američan Kevin Dahlgren. Jenže brněnští vyšetřovatelé se musí prozatím bez rekonstrukce činu obejít. Jak se totiž Právu podařilo zjistit, Dahlgrenovi se do rekonstrukce nechce.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren

Článek

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Dahlgren masakr v domě v brněnské čtvrti Ivanovice spáchal. K vraždě svých příbuzných, sestřenice, jejího manžela a dvou synů, přistoupil podle jejich dosavadních zjištění velmi chladnokrevně a brutálně. Na jednotlivé členy rodiny číhal ukryt v domě a postupně je po jejich příchodu domů vraždil, přičemž použil několik zbraní.

Některé chybějící detaily osudného dne 22. května 2013, kdy k činu došlo, by mohl objasnit právě Dahlgrenův popis přímo na místě činu.

„Rekonstrukce ale doposud neproběhla. Lze ji uskutečnit jen v případě, kdy obviněný se svou účastí na ní souhlasí a je ochotný na místě činu ukázat, jak skutek probíhal. Dahgren ne že by rekonstrukci razantně odmítl, spíše se k účasti na ní nemá,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Kevin Dahlgren loni v létě přicestoval do Prahy, USA ho vydaly do ČRVideo: Česká televize ČT24

Dahlgren, který ihned po činu odletěl do USA, byl do republiky vydán – jako první americký občan – na konci srpna. Soud na něj bezprostředně poté uvalil vazbu, a Dahlgren tak nyní čeká na proces v brněnské vazební věznici.

Prověří Američanovo duševní zdraví

Američan se ještě pokusil soud přesvědčit, aby ho pustil na svobodu výměnou za peněžitou kauci. Jak brněnský městský, tak následně i krajský soud, kam se Dahlgren proti vzetí do vazby odvolal, ale tuto variantu rovnou smetly ze stolu, a o výši peněžité záruky se tak vůbec nejednalo.

Na Dahlgrenovu vinu ukazují podle vyšetřovatelů nezpochybnitelné důkazy. Nezodpovězenou otázkou ale i nadále zůstává motiv a je ve hvězdách, jestli se vůbec podaří zjistit, co mělo Američana k jeho činu vést.

Součástí spisu, než státní zástupce pošle případ s obžalobou k soudu, budou i psychologické a psychiatrické posudky. Dahlgren by se mohl vyhnout trestu za čtyřnásobnou vraždu v případě, že by znalci konstatovali, že byl v době spáchání činu nepříčetný. Poté by mu hrozil až doživotní pobyt v detenčním ústavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Dahlgrena střeží jako oko v hlavě

Jako oko v hlavě střeží dozorci ve vazební věznici v Brně Bohunicích Američana Kevina Dahlgrena (23), viněného ze čtyřnásobné vraždy českých příbuzných.

Dahlgren si v Česku stěžuje na vazbu

Američan Kevin Dahlgren, který podle vyšetřovatelů vyvraždil před dvěma lety v Brně-Ivanovicích čtyřčlennou rodinu, si stěžuje na vazbu. Za mřížemi brněnské...

Výběr článků

Načítám