Hlavní obsah

Primář vyměnil krev, aby se vyhnul postihu za jízdu v opilosti

Právo, pab
Domažlice
Aktualizováno

Loni v únoru policisté zastavili vozidlo, které řídil primář chirurgického oddělení domažlické nemocnice Michal Kravec. V dechu mu tehdy naměřili půl promile alkoholu. Pětačtyřicetiletý lékař nechal v nemocnici vyměnit svůj vzorek krve za krev pacienta a vyhnul se tak postihu v přestupkovém řízení. Jeho čin začal ve čtvrtek řešit Okresní soud v Domažlicích bez přítomnosti obžalovaného, který se omluvil.

Obhájce lékaře Jakub DrábekVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Můj klient se cítí byt nevinný,“ prohlásil Jakub Drábek, obhájce lékaře. Odmítl také nárok poškozeného na finanční odškodnění ve výši 250 tisíc korun. Kravec podle soudu odmítl vypovídat i v přípravném řízení.

„V rámci silniční kontroly jsme stavěli vozidlo Audi. Řidiče jsme podrobili dechové zkoušce, která byla pozitivní. Muž pak vystoupil z vozidla a někam telefonoval. Když jsme ho požádali, aby do přístroje dýchl podruhé s ohledem na zjištění, zda hladina alkoholu klesá nebo naopak roste, oznámil nám, že je primářem a že ho volají do nemocnice k akutnímu zákroku u pacienta v ohrožení života,“ vypověděl policista Jiří Jansa s tím, že ho tam s kolegou odvezli.

Opilý lékař měl dělat operaci

Podle něho si Kravec v nemocnici oblékl bílý plášť a odešel na operační sál. „Řekl, že tam za ním nesmíme, a tak jsme zůstali před dveřmi s tím, že kolega se snažil zjistit, zda na sále skutečně probíhá nějaká operace, neboť se nám nelíbilo, že by měl lékař provádět zákrok pod vlivem alkoholu. Asi po deseti minutách primář vykoukl ze dveří a divil se, že jsem stále tady,“ pokračoval policista.

Po asi hodině a půl přišel za policisty zástupce ředitelky nemocnice s tím, že doktor Kravec s nimi bude spolupracovat. „Opakovaně se podrobil dechové zkoušce, která byla opět pozitivní, a pak jsme ho převezli na obvodní oddělení k dalším vyšetřovacím úkonům. Tam sám sdělil, že chce krevní zkoušku, kterou předtím odmítal,“ řekl dále Jansa.

Proto policisté odvezli Kravce zpět do nemocnice, kde mu sestra na chirurgické ambulanci odebrala krev. „Nesledoval jsem, co se s krví děje. Sestra nám pak dala obálku se zkumavkou s krví označenou jménem,“ uzavřel policista.

Krev vzala pacientovi

„Přikázal své podřízené zdravotní lůžkové sestře, aby odebrala krev Vlastimilu P., aniž by k tomu byl důvod v rámci jeho hospitalizace. Následně nařídil staniční sestře, aby krev pacienta zaměnila s jeho krví, kterou mu odebrala pro zjištění alkoholu v krvi,“ uvedl státní zástupce. Kravec podle něho zneužil svého postavení pro zmanipulování výsledku krevního zkoumání na alkohol.

Staniční sestra Věra Karbanová u soudu přiznala, že zkumavky vyměnila. „Primář to po mně chtěl, věděla jsem, že když to neudělám, tak letím z práce,“ uvedla Karbanová s tím, že později, kdy případ začala vyšetřovat policie, si ji Kravec zavolal do kanceláře.

„Řekl mi, že na mě spoléhá a že se mi bude na Vánoce revanšovat,“ prohlásila sestra. Za své jednání se podle svých slov stydí. „Beru to za osobní selhání po psychickém nátlaku,“ dodala.

Jelikož krev pacienta Vlastimila P., kterou Kravec vydával za svoji, neobsahovala žádné množství alkoholu, správní orgán přestupkové řízení proti němu odložil.

Kravec podle žalobce spáchal přečin poškození cizích práv, když nechal bezdůvodně odebrat krev pacientovi a tím zasáhl do jeho tělesné integrity.

Reklama

Výběr článků

Načítám