Hlavní obsah

Tomáš Březina přešel na druhou stranu, popsal státní zástupce zrod spolupracujícího obviněného

Právo, Aleš Fuksa

Tomáš Březina pomohl policistům rozkrýt obchody s nelegálním lihem, které organizoval jeho bratr Radek. Za to získal statut spolupracujícího obviněného. Olomoucký státní zástupce Miroslav Stoklásek pro Právo mimo jiné popsal, jak tento instrument trestního práva funguje.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Článek

Jak na vás působí mladší z bratrů Březinových Tomáš, který se rozhodl vypovídat proti lihovému gangu bratra a výrazně pomohl v objasnění monstrózních podvodů?

Tomáš Březina je učebnicovým příkladem spolupracujícího obviněného.

V čem?

Doznal se, usvědčuje další spoluviníky, pomohl rozkrýt celou organizaci i obrovské množství lihu. Bez jeho výpovědi bychom nebyli schopní poskládat informace. Byly to střípky, které pokud by neokomentoval, stěží bychom mohli tvrdit, že tady je daň zkrácená v rozsahu 6,7 miliardy korun. A svou roli si plní do důsledku i v dalších trestních věcech., kde by nemusel. Ale rozhodl se, že pomůže a myslím, že to myslí vážně. Přešel na druhou stranu.

Co to pro něj znamená? Končí pro něj role spolupracujícího tímto trestním řízením?

Ne, jak jsem již řekl, vypovídá i v dalších trestních věcech navazujících na nynější proces. Nyní bude putovat mezi soudy a policií a bude podávat další podrobné svědecké výpovědi.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mladší bratr lihového bosse Tomáš Březina (uprostřed) policii prozradil fungování a jména v řetězci lihového gangu.

Je pro policii a státní zastupitelství důležité dostat se dovnitř zločinného systému?

Pokud se budeme bavit o organizovaném zločinu, tak institut spolupracujícího obviněného vnímám jako jediný efektivní nástroj k tomu, aby se dal objasnit. Obzvlášť, když si vezmeme historicky páchanou trestnou činnost, což platí v tomto případě. Osoba, která vám popíše strukturu zevnitř, pomůže tomu, že důkazní situace je pak zásadně jiná.

Mají lidé obavy, když začnou spolupracovat?

Mají strach o svůj život a zdraví. Obávají se msty skutečných pachatelů, na které bychom se nikdy nedostali nebýt právě spolupracujících obviněných.

Co jim za jejich spolupráci můžete nabídnout vy?

Pokud je tento člověk uznán vinným, nastupuje automaticky snížení trestu pod dolní hranici trestní sazby. Ale mezi těmi možnostmi je třeba i ochrana svědků nebo změna identity.

Kdo určuje status spolupracujícího obviněného?

To je na libovůli státního zástupce, zda toho obviněného označí za spolupracujícího nebo ne. Pokud případ dospěje k hlavnímu líčení u soudu, pak teprve soud rozhoduje o tom, jestli bude obžalovanému tento status uznán. Podmínky k získání statutu jsou velmi přísné, zejména ve vztahu k úplné a pravdivé výpovědi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám