Hlavní obsah

Obhájce lihového bosse Březiny přiznal jeho vinu, chce pro něj 12 let vězení

Právo, Aleš Fuksa

Druhým dnem pokračuje u Krajského soudu v Olomouci zřejmě již poslední kolo hlavních líčení s lihovým bossem Radkem Březinou. Po pondělním závěrečném návrhu státního zástupce, aby obávaný lihový magnát dostal nejvyšší možný trest ve výměře třináct let a čtyři měsíce, v úterý dopoledne vystoupil Březinův obhájce Filip Opatřil. Přiznal, že jeho klient je vinen, žádá o něco nižší trest.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u pondělního soudu.

Článek

„Musím souhlasit, upřímně a nerad, ač to nedělám, se státním zástupcem, že byla zjištěna jedna hlavní věc, a to role mého klienta. Měl vůdčí a hlavní roli. I sám klient je srozuměn s tím, že ponese nejpřísnější důsledky ze všech obžalovaných. Důkazní situace je evidentní a není o čem pochybovat,“ sdělil v úvodu Opatřil.

Pro svého klienta však požaduje nižší trest než státní zástupce, a to v rozsahu od jedenácti do dvanácti let. Zároveň pro něj požaduje mírnější typ věznice s ostrahou a nikoliv se zvýšenou ostrahou, jak navrhl státní zástupce Miroslav Stoklásek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Navrhuji, a dělám to poprvé v životě, aby byl můj klient uznán vinným, aby mu byl uložen souhrnný trest v horní polovině trestní sazby,“ řekl Opatřil.

Dodal, že pokud zohlední všechny aspekty, Březina si nezaslouží trest při samé horní hranici trestní sazby.

„Chápu, že je zde množství přitěžujících okolností, ty nehodlám zpochybňovat. Ale v celé věci se při hlavním líčení rozhodl vypovídat, a to na můj vkus až velmi podrobně a upřímně. I když nemusel a sám sobě tak přitížil. Předtím mohl mít některý z obhájců dalších spoluobžalovaných vůči kvalifikaci výhrady ve zločinném spolčení, ale klient výhrady tak zabetonoval, že proti tomu nelze nic namítat,“ poznamenal v závěrečné řeči obhájce Radka Březiny.

Březinův bratr spolupracoval

V úterý odpoledne pokračuje soudní líčení závěrečnou řečí obhájce mladšího z bratrů Březinových Tomáše. U něj státní zástupce požaduje mnohem nižší trest díky jeho spolupráci s policií. Žalobce u něj požaduje čtyřletý nepodmíněný trest. Tomáš Březina se rozmluvil nejen proti spoluobžalovaným či svému bratrovi, ale i proti svému otci a rodině. Díky němu se policii podařilo rozkrýt celého pavouka Březinova nelegálního byznysu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mladší bratr lihového bosse Tomáš Březina (uprostřed) policii prozradil fungování a jména v řetězci lihového gangu.

„U Radka Březiny jsou jen přitěžující okolnosti, i když tam bylo také úplné doznání. Obchody s mimobilančním lihem vymyslel, organizoval a řídil. Jako hlavní pachatel měl z těchto i nejvyšší zisk,“ uvedl v závěrečném návrhu státní zástupce.

Radka Březinu, jeho bratra Tomáše a dalších šest kumpánů lihového gangu viní žaloba z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby ve formě spolupachatelství. Český stát měli připravit o téměř sedm miliard korun.

Těchto zločinů se měl gang dopouštět nejméně po dobu čtrnácti let, kdy nelegálně obchodoval s nezdaněným lihem. Ten měl přitom projít znehodnocením a nebyl určen pro výrobu alkoholických nápojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám