Hlavní obsah

Kauza Vidkun: obvinění policisté zůstávají ve službě, protože jsou ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Náměstek policejního prezidenta pro kriminální službu Zděnek Laube na páteční tiskové konferenci oznámil, že vazebně stíhané policisty z olomoucké korupční kauzy nelze zatím postavit mimo službu, protože jsou ve vazbě. Okresní soud v Ostravě vzal ve čtvrtek po policejní akci Vidkun do vazby náměstka krajské policie Karla Kadlece a šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policisté odvážejí jednoho ze zadržených k Okresnímu soudu v Ostravě. Snímek z 15. října 2015

Článek

„Vzhledem k tomu, že jsou stíhaní vazebně, tak zatím nelze hovořit o jejich postavení mimo službu. Pokud by se jejich postavení změnilo a budou propuštěni z vazby, bude je pravděpodobně možné postavit mimo službu,“ řekl na krátké tiskové konferenci Laube.

Podle Laubeho jiný policista požádal o propuštění ze služebního poměru a jeho podřízený o přechod na jiný útvar, čemuž policie vyhověla. Jména na tiskové konferenci nesdělil.

Podle informací Práva o propuštění údajně požádal ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR Milan Pospíšek. O přeložení měl požádat náměstek ředitele útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jiří Jach.

„Plukovník Jach se k tomuto kroku rozhodl v zájmu uklidnění situace a zachování dobrého jména Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, neboť jeho osoba je neustále uváděna v médiích v souvislosti s případem, kterým se zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Ředitel útvaru Jaroslav Vild jeho přístup ocenil a žádosti vyhověl,” uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Milan Pospíšek (vpravo) s obviněným policistou Karlem Kadlecem. Archivní snímek.

Média v posledních dnech o obou policistech uvedla, že se o ně zajímali vyšetřovatelé v souvislosti s údajnou korupční aférou v Olomouckém kraji.

Čtyři obvinění

V olomoucké korupční kauze je Petrůj podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby, Kadlece policisté viní ze stejného činu, a navíc z přijetí úplatku. Ve vazbě skončil také podnikatel a spolupracovník Ivana Langra Ivan Kyselý, jenž je stíhaný pro trestný čin účastenství.

Dalšímu obviněnému olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD), který je stíhaný na svobodě, kladou detektivové podle zjištění Práva za vinu podplácení Kadlece kvůli údajné snaze ovlivnit trestní řízení vedené v souvislosti s možným dotačním podvodem při výstavbě jezdeckého areálu a penziónu v tamní městské části Lazce.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Zleva: obvinění podnikatel Ivan Kyselý, náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil

Kadlece detektivové údajně obvinili i v dalších šesti případech, kdy měl prý vynášet informace z trestních řízení anebo je ovlivňovat. Proto se jej týká trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

Policejní razie Vidkun na několika místech začala v úterý ráno. Kriminalisté prováděli několik domovních prohlídek, mimo jiné také u exministra vnitra Ivana Langra v Praze a Olomouci. Na policii podal vysvětlení a byl propuštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám