Hlavní obsah

Na Šumavě zabilo auto mládě rysa

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrtvého rysa našel v úterý ráno u silnice poblíž Javorné na Šumavě náhodný kolemjdoucí. Zvíře mělo na sobě známky zranění, podle kterých je nespíš srazilo auto. Podle mluvčího Správy národního parku Šumava Jana Dvořáka se jednalo o letošní mládě samičky.

Foto: Profimedia.cz

Rys ostrovid. Ilustrační foto

Článek

„Podle stavu mrtvolky došlo k nehodě někdy nad ránem. Kotě vážilo přibližně šest kilogramů. Odvezli jsme ho na správu k bližšímu ohledání. Naši zoologové odeberou vzorek srsti a tkáně, aby zjistili, zda jde o příbuznost s rysy, které už máme zmapované,“ řekl Dvořák. Jak dodal, letos už jde o druhý případ sraženého rysa na silnici, který skončil jeho smrtí.

Na Šumavě žije odhadem asi padesátka rysů. Běžně se tady vyskytoval až do 90. let 19. století, pak vyhynul a do přírody se vrátil díky umělému vysazování. Rys ostrovid je největší kočkovitou šelmou Evropy a patří mezi chráněné živočichy, které nelze lovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám