Hlavní obsah

Zařídil nájemnou vraždu, soud ho poslal potřetí na 12,5 roku do vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na dvanáct a půl roku do vězení poslal v úterý pražský městský soud třiapadesátiletého Serchia Berišu za zprostředkování nájemné vraždy pražského zlatníka v roce 2006. Stejný rozsudek přitom soud vynesl nad Berišou již dvakrát, jednou před sedmi lety v Berišově nepřítomnosti a podruhé letos v červnu v obnoveném procesu. Beriša se opět odvolal, případ tak bude řešit Vrchní soud v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Odsouzený Serchio Beriša (na snímku)

Článek

Beriša (též známý jako Cakan), narozený v Chorvatsku, nyní občan ČR, podle obžaloby v roce 2006 zprostředkoval nájemnou vraždu Marjana G., albánského majitele zlatnictví na Václavském náměstí v Praze. Od Chorvata Kole Jakupiho měl v pražském hotelu Jalta dostat minimálně dvacet tisíc eur, aby je následně předal najatému vrahovi, Slovákovi Jánu Rusó.

Rusó, který kvůli vraždě přijel do Prahy až z Košic, vystřelil na Marjana G. 30 prosince 2006 ve výtahu paneláku v Praze 5 dvě rány z devítimilimetrové pistole s tlumičem. Jedna kulka zasáhla oběť do hrudníku, druhá se zaryla do výtahu. Postřelený pak na Rusó vytasil svou pistoli a zahnal útočníka na útěk.

„V životě jsem v Jaltě nebyl, žádné peníze jsem nebral. Proč bych to dělal? Mám děti, mám tady baráky,“ hájil se Beriša u soudu.

Nájemná vražda kvůli hádce

Jakupi se měl s obětí útoku pohádat a pak se rozhodl, že ho nechá zabít. „Řekl, že ho musí zabít, protože ho bolí oči, jenom ho vidí,“ uvedl v písemné výpovědi podle obžaloby klíčový svědek Barat, který se z počátku podílel na sledování zlatníka. Berišův advokát Jaroslav Ortman Barata označil za nevěrohodného, protože je na Balkáně trestán pro vydírání.

S Ortmanem ale nesouhlasil soudní senát vedený Veronikou Čeplovou. „Všechno, co řekl, odpovídá důkazům, které byly zjištěny, a vše do sebe zapadá,“ konstatovala Čeplová.

„Nic s tím případem nemám společného, přísahám tady před soudem. To je vše,“ pronesl na závěr jednání Beriša.

Rusó dostal v roce 2008 dvanáct a půl roku a objednavatel trest ještě o půl roku vyšší.

Berišu, který mezitím odjel do Chorvatska, kde sezónně provozuje kavárnu, soud odsoudil v nepřítomnosti také na dvanáct a půl roku. V roce 2014 jej na základě evropského zatykače zadržela maďarská policie v Budapešti a vydala ho do Prahy. Beriša požádal o nový proces. V něm soud v červnu zopakoval svůj verdikt a po Berišově odvolání jej Vrchní soud v Praze vrátil kvůli doplnění dokazování. To však nepřineslo nic nového, senát soudu tak v úterý neměl na svém rozsudku co měnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám