Hlavní obsah

Hasiči nechávají v Unipetrolu dohořet poslední požár, nebezpečí nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov

Hasiči v litvínovské chemičce nechávají dohořet zbytky látek po čtvrtečním výbuchu a následném požáru propylenové jednotky. Akutní nebezpečí ohrožení obyvatel podle firmy ani podle litvínovské radnice nehrozí. Škody zatím Unipetrol nevyčíslil.

Foto: čtenář Novinek

Požár Unipetrolu zachycený jedním ze čtenářů

Článek

"V tuto chvíli tam zůstává jeden požár menšího rozsahu na potrubí, které právě vede k fléře, kde se řízeně spaluje zbylý plyn. Tam to hasiči kontrolují," řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Podle litvínovské radnice bude dál pokračovat řízené vyhoření. "Nebezpečí havárie na potrubí ethylenovodu nehrozí," doplnila litvínovská radnice s tím, že zásah hasičů potrvá ještě desítky hodin.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry chemičky krátce po výbuchuVideo: Pro Novinky M.A., Novinky

Ve čtvrtek na místě zasahovalo 43 jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje, teď jich na místě zůstává už jen několik. Škodliviny do ovzduší neunikly. "Prováděná kontinuální měření stavu ovzduší neprokázala nebezpečné koncentrace škodlivých látek," doplnila litvínovská radnice.

Škody zatím neznámé

Silnice I/27 mezi Mostem a Litvínovem zůstává i nadále uzavřená. V areálu továrny jsou jen zaměstnanci, kteří zabezpečují udržovací provoz. "V petrochemické části byly odstaveny veškeré výrobní jednotky. Rafinerie běží na minimální režim. Musí tady být zaměstnanci, kteří udržují minimální provoz a režim celého areálu," doplnil Duda.

Jaké škody požár způsobil, společnost zatím netuší. Až po definitivním uhašení prohlédnou místo experti. "Předpokládáme, že odhad budeme mít na začátku příštího týdne," dodal Duda.

Foto: Tereza Malecká, ČTK

V litvínovské chemičce Unipetrol vypukl požár.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám