Hlavní obsah

Vrchní soud snížil trest jednomu z prodejců jedovatého alkoholu

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Vrchní soud v Olomouci poslal v pondělí za prodej otráveného alkoholu do vězení na osm let Jaromíra Pánka (39) a Šimona Kramarčíka (50) z Karvinska. Prvnímu z nich snížil trest, který mu uložil Krajský soud v Ostravě, o dva roky. Případ souvisí s metanolovou kauzou, která v ČR propukla před téměř třemi lety.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Šimon Kramarčík (na snímku vpravo) a Jaromír Pánek v pondělí u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Proti verdiktu krajského soudu se odvolali jak oba muži, tak i zmocněnkyně poškozených, kteří jejich alkohol požili. Podle obžaloby zavinili smrt tří lidí. Jeden zemřel v třinecké nemocnici, další v pražské nemocnici na Vinohradech a jednu ženu našli mrtvou v jejím bytě.

Další čtyři osoby po vypití jedovatého alkoholu skončily v nemocnici. Obchodník Šimon Kramarčík v Českém Těšíně ve sklepě svého domu vyráběl smrtící lihoviny, které pak prodával, Pánek mu dodával hlavní surovinu, závadný líh.

„Vrchní soud rozsudek krajského soudu zrušil a vynesl nový,“ řekla Právu mluvčí soudu Petra Jakšová. Zatímco krajský soud zhodnotil jednání obou mužů jako obecné ohrožení, za které jim mohl uložit až patnáct let vězení, vrchní soud měl na právní kvalifikaci jejich počínání jiný názor. Pánka odsoudil za ohrožení zdraví závadnými potravinami, za které mu hrozilo až dvanáct let vězení, a Kramarčíka za stejný trestný čin a ještě za obecné ohrožení.

Nápoje míchal ve sklepě

Alkohol dával do oběhu Kramarčík ještě v době, kdy již v Česku v souvislosti s metanolovou aférou umírali první lidé. Při výslechu u policie přiznal, že nápoje míchal ve sklepě z lihu, který nakupoval právě od Pánka. Činil tak s vidinou zisku.

Nápoje označené etiketou Lašský tuzemák prodával asi za 70 korun, což byla přibližně třetinová cena ve srovnání se značkovým nápojem. Jeho zákazníky byli zejména starší lidé. Vůbec ho prý nenapadlo, že by nápoje mohly být závadné.

„Každou várku jsem nejprve sám ochutnal. Dal jsem si jednu nebo dvě štamprle, abych zjistil, jestli je nápoj dobře rozmíchaný a dostatečně ochucený. Nikdy jsem neměl zdravotní komplikace,“ vypověděl Kramarčík do policejního protokolu, přičemž nad tím, co se stalo, projevil opakovaně lítost.

Vazby na metanolového bosse

To, že o nebezpečnosti lihu nevěděl, tvrdil i Pánek. Ten byl údajně napojen na jednoho z bossů metanolové mafie Rudolfa Fiana, který žil na Karvinsku. Kramarčíkovi soud uložil i trest zákazu činnosti spočívající v zákazu výkonu podnikatelské a obdobné činnosti v oboru velkoobchod a maloobchod v trvání dvou let.

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahovaly jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Zemřelo pět desítek lidí, poškozených je asi 140, mnozí mají těžké zdravotní následky. Obžalovány byly desítky lidí. V procesu s hlavní zlínskou větví dostali v květnu údajní dva hlavní míchači otráveného alkoholu – Rudolf Fian a Tomáš Křepela – doživotní tresty vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám