Hlavní obsah

Soud snížil trest útočníkovi, který dal pěstí zpěváku Hrůzovi

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na dva a půl roku do věznice s dozorem poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Patrika Kaifáše (20) za to, že loni v červenci ve Stodolní ulici v Ostravě udeřil pěstí zpěváka Michala Hrůzu. O šest měsíců mu tak snížil trest, který mu letos v březnu uložil Krajský soud (KS) v Ostravě. Kaifáš také musí zpěvákovi zaplatit bolestné ve výši 496 tisíc korun a dalších 380 tisíc zdravotní pojišťovně za vynaložené náklady na léčení.

Foto: Petr Marek, Právo

Patrik Kaifáš u olomouckého vrchního soudu

Článek

VS tak vyhověl odvolání obžalovaného a jeho otce, kteří požadovali nižší trest. Zamítl naopak odvolání státní zástupkyně, která požadovala přísnější trest za vydírání.

„Přistoupili jsme k mírnější právní kvalifikaci, a to z těžkého ublížení na zdraví, kde je sazba tři až deset let, na ublížení na zdraví se sazbou dva až osm let. Obžalovaný dal totiž Hrůzovi jen jednu ránu střední intenzity. Těžké zranění zpěvák utrpěl až poté, co upadl na zem,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Státní zástupce popisuje okolnosti útokuVideo: Aleš Honus, Právo

Trest mírně nad spodní hranicí zákonné sazby je podle VS adekvátní. „Zohlednili jsme polehčující okolnosti, tedy lítost, byť jen formální, věk blízký mladistvému a také to, že dosud nebyl trestán. Na druhé straně v potaz jsme museli brát i přitěžující okolnosti, konkrétně souběh více trestných činů. Obžalovaný byl totiž odsouzen i za výtržnictví a poškozování cizí věci,“ dodal mluvčí VS.

Zpěvák byl v bezvědomí

Michal Hrůza se snažil přivolat hlídku policie, protože se dva opilí mladíci na ulici prali a obtěžovali další kolemjdoucí. To mladíky natolik rozzlobilo, že Kaifášův bratranec Nikolas Agoratsios nejprve uštědřil Hrůzovi facku a Kaifáš k němu přistoupil, jednou rukou ho přidržel za oděv a druhou rukou sevřenou v pěst ho udeřil do obličeje.

Hrůza upadl, udeřil se hlavou o obrubník a zůstal ležet v bezvědomí. Utrpěl mimo jiné vážné poranění hlavy, kvůli úrazu byl v umělém spánku a podstoupil i náročnou operaci. Teprve letos na jaře začal znovu koncertovat.

Kaifášovi původně hrozil trest od pěti do dvanácti let. KS nakonec skutek posoudil podle mírnější právní kvalifikace a vyměřil mu tři roky. Místo vydírání s těžkou újmou jednání posoudil „pouze“ jako těžké ublížení na zdraví. Roční podmínka Agoratsiose, který útok vyprovokoval a Hrůzovi dal facku, nabyla právní moci, neboť žádná ze stran se neodvolala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám