Hlavní obsah

Policie chce obžalovat pražského soudce kvůli krádeži peněženky

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kriminalisté z protikorupční policie (ÚOKFK) chtějí posadit na lavici obžalovaných soudce pražského městského soudu, kterého v polovině února chytili v MHD při krádeži peněženky jiného cestujícího.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Minulý týden jsme na státní zastupitelství v Praze 5 podali návrh na obžalobu na tohoto muže,“ řekl v úterý Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej s tím, že stíhání se týká pokusu o krádež a neoprávněné opatření platebního prostředku s hrozícím až dvouletým vězením.

Případ má na starosti žalobkyně z Prahy 5 Kateřina Štrejtová, která chce podle svých slov o soudci správního úseku rozhodnout do konce června.

„Teoretická možnost je, že věc odkloníme”

Obviněný, který už sám na funkci rezignoval a talár po pěti letech působení u soudu svleče definitivně poslední červnový den, ale nakonec vůbec u soudu skončit nemusí.

Štrejtová má několik možností, jak se s návrhem protikorupčních detektivů kromě možného podání obžaloby k soudu vypořádat. „Teo­retická možnost je, že věc odkloníme, můžu to i podmíněně zastavit nebo udělat dohodu o narovnání o vině a trestu. Ještě prozatím nevím, pro kterou z těchto možností se rozhodnu,“ uvedla.

Vzhledem k tomu, že soudce se podle informací redakce k činu přiznal, fakticky žádnou škodu nezpůsobil a sám podal rezignaci, nelze vyloučit, že žalobkyně případ uzavře tak, že k soudu nebude vůbec putovat.

Podle zjištění Práva se obviněný údajně pokusil letos 17. února odcizit peněženku cestujícímu v pražském autobuse. Okradený ho načapal přímo při činu.

Předseda pražského městského soudu Libor Vávra už dříve řekl, že se jeho podřízený peněženku nejspíš nesnažil ukrást kvůli zisku. Je tudíž možné, že dotyčný má problém s kleptomanií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám